Ankara je danas pozvala na konzultacije nizozemskog otpravnika poslova u Turskoj i priopćila mu svoju "osudu", dan nakon što je nizozemski parlament izglasao rezoluciju kojim se poziva na priznavanje genocida nad Armencima prije jednog stoljeća.
 
Turske vlasti priopćile su nizozemskom diplomatu svoju reakciju i osudile glasovanje, izjavio je dužnosnik turskog ministarstva vanjskih poslova.
 
Nizozemski parlament u četvrtak je usvojio rezoluciju kojom se masakr nad 1,5 milijun Armenaca 1915. priznaje kao genocid, unatoč tome što je vlada rekla da to neće postati službena politika Nizozemske.
 
Turska smatra da ubojstva koja su se dogodila u jeku Prvoga svjetskog rata nisu genocid.

Nizozemski parlament također je odobrio i slanje predstavnika vlade u Erevan 24. travnja na komemoraciju masakra počinjenih između 1915. i 1917. pod Osmanskim carstvom.
 
"Osuđujemo odluku parlamenta, za nas je ona ništavna", izjavio je novinarima danas turski ministar europskih poslova Omer Celik.
 
Primijetio je međutim stajalište vlade. "To je važno", naglasio je on.
 
Ankara je u četvrtak poručila Nizozemskoj da se prisjeti masakra u Srebrenici 1995., slučaja u kojem je nizozemska država proglašena djelomično krivom za smrt 350 muslimana.