Turska je zaprijetila vojnom akcijom protiv kurdskih boraca u Siriji nakon što ih je Trumpova administracija odlučila naoružati za napad na Al-Raku, piše Washington Post.

Upozorenje je dostavljeno službenicima za nacionalnu sigurnost SAD-a nakon što je Trump objavio plan za naoružavanje Kurda, izjavili su turski službenici.

Turski napadi na Kurde već su razbjesnili SAD, a sada prijete još većim napadima

"Turska poruka Trumpovoj administraciji bila je da zadržava pravo na vojnu akciju", rekao je viši turski službenik koji je ostao anoniman zbog osjetljivosti situacije, prenosi Index.hr

Turska je već provela ograničene napade na kurdske borce u sjevernoj Siriji u posljednjih nekoliko tjedana, ali sada bi mogla ubrzati tempo napada, tvrde turski službenici.

"Došao je kraj strpljenju, želimo znati da naši saveznici ne stoje uz teroriste"

Američke vlasti žalile su se zbog turskih napada na glavne američke saveznike u borbi protiv ISIS-a u Siriji. Boje se da bi Turska napadom na Kurde mogla ugroziti borbu za Al-Raku. Odluka o naoružavanju američkih saveznika objavljena je u utorak, samo tjedan dana prije zakazanog sastanka Trumpa i Erdogana u Washingtonu.

Turska smatra kurdske borce u Siriji (YPG) prijetnjom jer su povezani s PKK-om, odnosno Kurdistanskom radničkom strankom, koju su i SAD i Turska označile kao terorističku skupinu.

Erdogan je jučer izjavio: "Turska više nema strpljenja. Želimo znati da naši saveznici ne stoje uz teroriste, već uz nas".