Turska je odgovorila Sjedinjenim Državama da se neće dati zastrašiti nakon što ju je američki predsjednik Donald Trump upozorio da će biti ekonomski uništena ako napadne kurdske snage u Siriji.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu prekorio je Trumpa, kazavši na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Ankari da "strateški partneri ne komuniciraju putem Twittera i društvenih medija".

"Naši kanali su otvoreni", rekao je, dodajući da je Trump dva puta nazvao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kako bi razgovarali o koordinaciji povlačenja američkih snaga iz Sirije.

Upozorenje na provokaciju

Sjedinjene Države će "ekonomski uništiti Tursku ako napadne Kurde", napisao je Trump na Twitteru u nedjelju, predloživši da se uspostavi "sigurna zona široka 20 milja".

Upozorio je i kurdske snage da "ne provociraju Tursku".

Trump je u prosincu najavio da će povući 2000 američkih vojnika iz Sirije, proglasivši rat s Islamskom državom završenim.

"Prijetiti Turskoj ekonomski ne vodi nikamo", rekao je Cavusoglu, podsjetivši da je upravo Erdogan prvi predložio uspostavu sigurne zone.

"Teroristi ne mogu biti partneri i saveznici"

Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin poručio je da teroristi ne mogu biti partneri i saveznici.

"Turska očekuje od SAD-a da poštuje naše strateško partnerstvo i ne želi da teroristička propaganda na njega baci sjenu."

Naglasio je da ne postoji razlika između Islamske države, Kurdistanske radničke stranke i sirijskih Kurda. "Nastavit ćemo se boriti protiv svih njih", poručio je putem Twittera.

Sirijski Kurdi bili su najučinkovitiji američki saveznici u borbi protiv Islamske države.

Erdogan je prošli mjesec odgodio planiranu vojnu ofenzivu na sjevernu Siriju, ali i upozorio da to neće biti unedogled.