Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak najavio je danas da su mu turski dužnosnici potvrdili da će biti usvojena odluka o bescarinskom uvozu novih 15 tisuća tona mesa iz BiH, u narednoj godini.

‘’Očekuje se da taj režim u naredom periodu bude definiran na trajnim osnovama. To je važna vijest za BiH, jer će doprinjeti proširenju postojećih i ulaganju u nove farme i pojačati sveukupnu ekonomsku aktivnost kod nas’’, dodao je Crnadak na press-konferenciji u Banjoj Luci

Govoreći o rezutatima svoje posjete Republici Turskoj, 7. i 8. studenog, istaknuo je da je zajedničko opredjeljenje da se trgovinska razmjena podigne na milijardu dolara, a uvjeren je da će tome doprinjeti i zajedničko trgovačko predstavništvo, koje je sa Srbijom otvoreno u Instanbulu.

Turska je potvrdila i da će financijski podržati veći infrastrukturni projekt koji bi povezivao BiH i Srbiju, a Vijeće ministara BiH i Vlada Srbije treba da se dogovore koji će to projekt biti.

Tijekom sastanaka u Ankari, kako je naveo, turski dužnosnici su izrazili namjeru da i ubuduće u BiH surađuju sa sva tri konstitutivna naroda, a njihovo djelovanje kroz razvojnu agenicju TIKA bit će prisutno u oba entiteta.

U narednoj godini planirano je otvranje dva zajednička projekata, ćuprije u Višegradu i kulturnog centra u Trebinju.

Bljesak.info