Vodeći turski dužnosnici osudili su objavljivanje karikatura turskog predsjednika Tayyipa Erdogana u francuskom satiričnom tjedniku Charlie Hebdo nazvavši ih ''odvratnim nastojanjem'' da ''širi kulturni rasizam i mržnju'', objavio je Reuters.

Turski bijes zbog karikatura pojačao je napetosti između Francuske i turske zbog karikatura proroka Muhameda koje su izbile nakon što je usmrćen nastavnik koji je učenicima pokazao karikature tijekom lekcije o slobodi govora.

''Snažno osuđujemo objavljivanje koje se tiče našeg predsjednika u francuskom časopisu koji nema poštovanja prema vjeri, svetinjama i vrijednostima'', napisao je na Twitteru Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika.

''Samo pokazuju svoju vulgarnost i nemoral. Napad na prava pojedinca nije humor i sloboda izražavanja'', dodao je.

Crtež na naslovnici časopisa Charlie Hebdo pokazuje Erdogana kako sjedi u bijeloj majici i gaćicama držeći limenku pića pored ''pokrivene'' žene kojoj podiže odjeću.

Voditelj komunikacija turskog predsjednika, Fahrettin Altun, rekao je kako se ''hrani Macronova antimuslimanska agenda''.

''Osuđujemo ovaj odvratni pokušaj širenja kulturnog rasizma i mržnje'', napisao je Altun na Twitteru.

Erdogan je oštro kritizirao Macrona tijekom vikenda, kazavši kako francuski predsjednik treba provjeriti svoje mentalno zdravlje nakon čega je Francuska povukla veleposlanika iz Ankare. U ponedjeljak je pak Erdogan pozvao na bojkot francuskih proizvoda.

Reuters navodi kako su karikature proroka Muhameda, koje muslimani smatraju bogohulnima, prikazane u vidu solidarnosti, a Macron je izjavio kako će uložiti napore da zaustavi konzervativna islamska uvjerenja koja podrivaju francuske vrijednosti što je razljutilo mnoge muslimane.