Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako će turske oružane snage u narednih nekoliko dana započeti operaciju protiv terorista na istočnoj obali Eufrata na sjeveru Sirije.

''Rekli smo i danas ponavljam da ćemo u narednih nekoliko dana početi operaciju za oslobađanje istočne obale Eufrata od separatističke terorističke organizacije'', kazao je Erdogan na Samitu turske obrambene industrije u Ankari.

Riječ je o regiji koja je pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK koja uživa podršku Sjedinjenih Američkih država (SAD), a Erdogan je danas kazao da je jasno da cilj američkih osmatračnica i radara u toj regiji nije da štiti nekog od terorista, već da štiti teroriste od Turske.

On je također kazao kako je SAD obećao da će oduzeti sve oružje koje je dao teroristima YPG/PKK-a po okončanju prijetnje terorista ISIS-a. Dodao je i to da je obećano da će biti uklonjeni iz Manbija, te je poručio da će ih Turska ukloniti.

''Cilj naše operacije istočno od Eufrata nikako nisu američki vojnici, već teroristi koji tamo djeluju'', poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan kazao je kako ta zemlja, usprkos svemu, Ameriku vidi kao strateškog saveznika s kojim će i u budućnosti moći zajedno koračati, pod uvjetom ako se nađe ispravan put.

''Ne bismo trebali dozvoliti da duboke razlike u politici o Siriji, na koje gledamo kao na krucijalno važno pitanje, budu prepreka za našu veliku suradnju u budućnosti'', kazao je Erdogan.