Ankara i Washington bili su dužni obavijestiti  Vijeće sigurnosti UN-a o ilegalnoj trgovini ukradenom naftom "Islamske države", ali oni to nisu učinili, što je protivno rezoluciji UN o financiranju terorizma, rekao je ruski izaslanik u UN Vitalij Čurkin.

"Prema rezoluciji 2199, koja je usvojena na našu inicijativu u veljači, zemlje su dužne pružiti informacije o financiranju terorizma Vijeću sigurnosti, ukoliko posjeduju tu informaciju. To znači da su Amerikanci morali dati takvu informaciju i naravno Turska, koja je morala da prijavi nezakonitu trgovinu naftom. Oni to nisu uradili", rekao je Čurkin u intervjuu za RIA "Novosti".

Čurkin je rekao da se trenutno priprema nova rezolucija UN o ilegalnoj trgovini naftom.

"Zajedno s Amerikancima radimo na nacrtu nove rezolucije koja predviđa oštrije propise što se tiče prijavljivanja takvih stvari. Moguće je da ćemo obavezati generalnog tajnika da redovno izvještava o tom pitanju ili će možda biti neka agencija za borbu protiv terorizma. Nadamo se usvajanju te rezolucije 17. prosinca", rekao je Čurkin, prenosi "Russia today".

Čurkin je rekao da je on u Pentagonu pitao američke generale o akcijama snaga koalicije protiv "Islamske države", odnosno kako je moguće da i nakon godinu dana bombardovanja oni nemaju informacije o ilegalnoj trgovini naftom.

"Mi smo poslije samo dva mjeseca bombardiranja pokazali fotografije na kojima se vidi krijumčarenje preko turske granice. Zar oni to nisu znali? Oni su to morali znati, a ako jesu morali su to prijaviti Vijeću sigurnosti UN", rekao je Čurkin.