Američko veleposlanstvo u Turskoj, a potom i tursko veleposlanstvo u SAD obustavile su izdavanje viza za svoje državljane koji putuju u SAD ili Tursku, javlja Reuters. Do ovakvih mjera je došlo nakon što je u Turskoj uhićen uposlenik američkog konzulata što je dodatno zakompliciralo odnose država koje su saveznici u NATO-u.

Prošli tjedan, uposlenik američkog konzulata u Istanbulu je uhićen pod optužbama da je vezan za klerika Fetullaha Gulena kojeg Ankara sumnjiči da je iz SAD-u  organizirao puč u Turskoj prošle godine. Washington je taj potez ocijeni neosnovanim. ''Posljednji događaji su primorali vladu SAD da preispita predanost Turske očuvanju sigurnosti osoblja američkih misija'', navedeno je u priopćenju veleposlanstva u Ankari. Donesena je odluka da se obustavi izdavanje svih neimigrantskih viza u svim diplomatskim predstavništvima SAD u Turskoj. Isti korak je poduzela odmah i Turska izdajući gotovo identično priopćenje u kojem su samo zamijenjena imena država.

Turska državna agencija Anadolija je objavila da je uhićen turski državljanin pod optužbama za pokušaj špijunaže s namjerom nanošenja štete ustavnom poretku.