Hrvatska se polako priprema za ljetnu turističku sezonu. Najave za ovu ljetnu sezonu iznimno su dobre, ali neizvjesnost i dalje stvara pandemija koronavirusa. Hrvatska je u proteklih pet godina dosta ojačala svoj turistički brend, te postaje sve prepoznatljivija u svijetu. Hrvatska turistička zajednica radi na promociji Hrvatske u EU i svijetu, a Hrvatska na turističkoj karti svijeta sjaji sve sjajnije.

Brand tracking istraživanje HTZ-a pak pokazuje kako ključnu prepreku vezanu uz inozemna putovanja predstavlja “strah od različitih formalnih mjera zaštite koje bi mogle biti uspostavljene prethodno ili tijekom putovanja” dok strah putnika od same zaraze na mjestu odmora dolazi tek kasnije.

Hrvatska je prošlo ljeto uspjela u EU pozicionirati kao sigurna destinacija pa je za razliku od svoje konkurencije imala ljetnu turističku sezonu. Istina, rezultati su bili upola bolji nego godinu prije, ali Hrvatska je ostvarila odličan rezultat za korona godinu. Na moguće uvođenje korona zelenih putovnica Hrvatska gleda s oprezom. Prije svega, Hrvatska se zalaže za uvođenje korona zelenih putovnica, ali samo u slučaju da iste neće biti diskriminacijske. Ostale turističke zemlje, ujedno i konkurentni, prema uvođenju putovnica gledaju blagonaklonije.

Hrvatska se posljednjih godina snažno pozicionirala kao destinacija za mlade osobe. U tom segmentu od Hrvatske je bolje pozicionirana samo Španjolska. Sljedeći tjedan bi trebala biti poznata odluka o covid putovnica nakon čega će mnoge stvari biti jasnije.

kroativ.at