Sramotnom odlukom u kojoj potvrđuje brak trudne 13-godišnjakinje i njenog 20-godišnjeg silovatelja koji joj je rođak, tuniski sud je razbjesnio brojne udruge za prava djeca širom Tunisa i svijeta.

Brak je sklopljen u prisutnosti roditelja djevojčice i silovatelja, unatoč svim naporima brojnih organizacija da do tog braka ne dođe, prenosi Index.hr.

Sporni zakon koji želi uvesti i Turska - zeleno svjetlo za silovanje maloljetnica

Iako zakoni u Tunisu kažnjavaju spolni odnos s osobom mlađom od 15 godina maksimalnom kaznom od 6 godina zatvora, u isto vrijeme do kazne neće doći ako silovatelj sklopi brak sa svojom žrtvom.

Iako je Tunis među državama koje su ratificirale konvencije o pravima djece, na pojedinom je sucu hoće li primijeniti pravo iz konvencije ili pravo iz zakona koji je očito zastario. Tuniške nevladnine organizacije su danima prosvjedovale ispred suda, te su od suda tražile zaštitu prava trudne djevojčice i omogući joj nastavak obrazovanja.

Zakon protiv nasilja nad ženama na čekanju već dvije godine

Iz tuniškog ministarstva Ženskih prava, djece i obitelji su dali izjavu u kojoj tvrde kako su pokušali poništiti sklopljeni brak jer je to u najboljem interesu 13-godišnjakinje te su pozvali i parlament na usvajanje zakona protiv nasilja nad ženama koji je predložen još 2014. Prema tom zakonu ne bi postojala mogućnost izbjegavanja zatvorske kazne sklapanjem braka sa žrtvom.