Kuća je prazna, pred njom gore dvije svijeće na ogradi, u pozadini u oči upada prezime Šarić. Odrastala je tu Antonija Šarić (22), u Komletincima pokraj Vinkovaca, djevojka čiji se život iznenada završio u hladnoj Neretvi u subotu oko 10 sati u blizini Mostara.

Brat na prepoznavanju

Petero prijatelja, studenata sveučilišta u Mostaru, vraćalo se kobnog jutra kućama u Slavoniju kako bi s obiteljima proveli božićne blagdane. Automobil je, koliko je poznato, udario u stijenu pa sletio u rijeku. Uz Antoniju, poginuo je i njezin dečko Vjekoslav Božanović (24) iz Donjeg Novog Sela kraj Vinkovaca, zatim Tena Vračević (20) iz Trnave kod Đakova i Domagoj Roso (20) iz Đakova. Spasio se jedino Đakovčanin Stjepan Bošković (21), koji je uspio isplivati.

– Obično anđeli odlaze gore prvi – kroza suze će, jedva govoreći, Antonijin stric Martin Šarić. Netom prije on je zapalio svijeće pred njezinom kućom, prvom do svoje. Roditelji su joj se, naime, svojedobno razveli i odselili u Vinkovce.

– Stariji joj je brat otišao u Mostar na prepoznavanje, nije dao roditeljima da idu – nastavlja priču.

Automobil smrti bio je njezin, no vozio ga je Vjekoslav.

– Kupili su joj ga prije šest mjeseci, da ima za odlaske na fakultet, studirala je medicinu – govori stric.

Selo je zavijeno u crno. Dvije svijeće, za lijepu Antoniju i Vjekoslava, gore i pred mjesnim kafićem Contra.

– Poznavali smo ih oboje, zalazili su kod nas. Pet su godina bili u vezi, još od srednje škole, oboje su išli u Tehničku školu u Vinkovcima. Strašno nam je žao... – pričaju prijatelji u kafiću, piše Večernji list.

Par je, kažu u njezinoj obitelji, živio skupa na studiju. Pred kuću njezina oca u Vinkovcima, uz sam Bosut, cijelo su dopodne pristizali rođaci i prijatelji kako bi im izrazili sućut.

– Nemamo nikakvih informacija, čeka se prijevoz, da dovezu tijela... – kažu nam u kući.

Tuguje i obližnje Donje Novo Selo.

Svi su najavili veseli Božić

– Idealan momak, nema loše riječi o njemu! Igrao je nogomet u mjesnom klubu, plesao u KUD-u. Idealan par su bili – govori Nedjeljko Brčina, načelnik Mjesnog odbora. Samo riječi hvale ima za cijelu njegovu obitelj u kojoj je čak sedmero braće i sestara.

– Vjekoslav ima brata blizanca Danijela – otkriva on.

Njihov otac Martin direktor je Turističke zajednice Općine Nijemci. Iz kuće jučer nisu izlazili. Jezivu tišinu u selu proparaju tek jecaji poznanika i rodbine kada ih se sretne na ulici i upita za poginulog mladića.

Ništa manje sumorno i mučno nije ni u Đakovu, gdje oplakuju Tenu Vračević i Domagoja Rosu, studente socijalnog rada te agroturizma. Domagoj se prvi put, u drugoj godini studiranja, vozio kući automobilom. Svi su na Facebooku veselo najavljivali povratak kući večer prije.

Jedini preživjeli Stjepan Bošković jučer ujutro, kažu rođaci, još nije bio krenuo prema kući u Đakovo. Ipak, očekivali su da će stići do konca dana.

Otkazan Božićni koncert u Trnavi

Na Facebook stranici Marijanskog svetišta Dragotin, koje je dio trnavačke župe, stoji sljedeća obavijest: "Zbog tragične nesreće u kojoj je stradala i naša župljanka Tena Vračević, otkazujemo nedjeljni božićni koncert". Umjesto koncerta održana je sveta misa za smrtno stradale mlade. "U svome kraljevstvu Gospodine nagradi ih za sve ono dobro i plemenito što su ugradili u svoje obitelji, među prijatelje, u Crkvu i društvo, a nama daj snage da živimo za one ideale koje su oni nesebično živjeli", stoji u obavijesti.

Sućut izrazio i nadbiskup

Izraze sućuti obiteljima, rodbini i župama četvero stradalih studenata, uputio je i đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić. "S dubokim osjećajima zajedništva želimo se povezati s vama u ovim teškim trenutcima te vam izraziti svoju najiskreniju sućut. Želimo da vam ljubav i solidarnost s kojima vam pristupamo bar malo ublaže bol koju sada proživljavate. Pokraj naših gesta sućuti stoji nešto mnogo jače: utjeha kršćanske nade koja nam navješćuje uskrsnuće, istinu koju nam je pokazao naš Spasitelj, Isus koji se za nas rodio kao smrtni čovjek, koji je za nas umro i uskrsnuo te nam obećao i pozvao nas da nakon smrti i mi živimo u vječnom, besmrtnom zajedništvu s Njim. To nam je snaga vjere kojom najsrdačnije želimo osnažiti i vas, povjeravajući vas Božjem blagoslovu da vas utješi i uvijek vam obnavlja životnu snagu", stoji u izrazima sućuti nadbiskupa Hranića, prenosi Glas Slavonije.

 Prof. Lučić: Sve riječi utjehe zvuče prazno i neuvjerljivo

Ljudi smo i slabi smo. Teško ćemo izbjeći ovih adventskih, tj. božićnih dana ne optužiti Boga za tragediju koja se dogodila. Mnogi će pomisliti: "Kakav je to Bog pa je dopustio da djeca koja su hrlila svojim toplim domovima u slavonske širine završe u dubinama hladne Neretve?" No na to i na takva pitanja već tisućljećima nema odgovora. Koliko god sam u životu promislio, pročitao, preživio i napisao, ne mogu pronaći prave riječi kojima bih bar djelomice opisao bol, tugu i prazninu nastalu nakon gubitka života četvero mladih ljudi, studenata Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, napisao je na svom FB profilu profesor dr. Ivo Lučić. Sve svete knjige počinju mi sličiti na površno sročene skripte pomoću kojih slabi đaci nastoje položiti teške ispite, a sve riječi utjehe zvuče prazno i neuvjerljivo poput studentskih isprika zbog kašnjenja ili neispunjenih obveza. Kršćani patnju prihvaćaju kao dio svoje ljudske egzistencije strpljivo noseći svoje životne križeve i duboko vjerujući u uskrsnuće. Samo tako naši životi i naše smrti imaju smisao. Jedino tako možemo doista vjerovati da su naši dragi pokojnici već danas na boljem svijetu od ovoga na kojem su nas ostavili.