Istraživačka i analitičarska kuća data.ai, nekada poznata kao App Annie, objavila je svoje redovno godišnje izvješće o stanju na tržištu mobilnih aplikacija State of Mobile za 2022. godinu.

Prema objavljenim podacima vidljivo je da i dalje postoji značajan rast u broju preuzetih aplikacija, vremenu koje na njima korisnici diljem svijeta provode, ali i u novcu koji odlazi na oglašavanje unutar njih.

318 tisuća dolara u minuti

Prošle je godine tako u svijetu zabilježeno 255 milijardi preuzimanja mobilnih aplikacija, što je 11% više nego godinu ranije. Svake minute prošle godine, kaže data.ai, s trgovina je preuzimano više od 485.000 aplikacije.

Dnevno korisnici uz svoje omiljene aplikacije provode oko 5 sati u prosjeku, odnosno 3% više nego godinu prije. I dalje to čini oko trećine budnih sati dnevno koje provedemo uz mobilne aplikacije, prenosi Bug.

Najveći porast na ovom tržištu bilježe ulaganja u oglašavanje, koja su iznosila 336 milijardi dolara i porasla su za 14%. No, rast oglašavanja usporen je s ranije zabilježenih više od 22%, pa se za ovu godinu predviđa porast od tek 7,5%.

Jedino što je zabilježilo pad u prošloj godini jest iznos koji su korisnici izdvojili za aplikacije – on je lani iznosio 167 milijardi dolara, i 2% je manji nego u 2021. godini. I dalje se na aplikacije svake minute u svijetu potroši u prosjeku više od 318.000 dolara.

Vodeće aplikacije

Kad je riječ o broju preuzimanja, lanjski je pobjednik Instagram, a slijede ga TikTok, Facebook, WhatsApp i Snapchat. Korisnici su tijekom 2022. godine najviše novca ostavili unutar aplikacije TikTok, a po potrošnji ga slijede YouTube, Tinder, Disney+ i HBO Max.

Kad je riječ o najviše provedenog vremena, tu je lider kineska "aplikacija za sve" WeChat. Nakon nje, najviše je vremena globalno provedeno uz TikTok, YouTube, Facebook, Chrome te Instagram. Najviše mjesečno aktivnih korisnika zabilježili su redom Facebook, WhatsApp, Instagram, Facebook Messenger i TikTok.

Kategorija zabave i, detaljnije, kratkih video zapisa daleko je najbrže rastuća kategorija mobilnih aplikacija u svijetu, a slijede je društvene mreže i aplikacije za pronalaženje partnera.