Trumpove pristalice poslale su na više adresa prijeteća pisma američkim muslimanima u kojima im poručuju da imaju samo dva izbora, prenosi Klix.ba.

Pismo koje je na Twitteru objavio ugledni američki naučnik Reza Aslan obraća se "terorističkoj ku*ki" koju su susjedi, inače Trumpove pristaše, prepoznali kao muslimanku.

Pisma su poslale novoorganizirane "gradske straže", a u pismu se kaže kako su primijetili da nosi maramu što ubuduće neće biti tolerirano.

"Sada kada je Amerika ponovno velika želimo vam ponuditi dvije opcije kako biste izbjegli posljedice. Prvo, možeš se odreći radikalizma i živjeti kao i ostali Amerikanci. Drugi izbor je da se vratiš u zemlju iz koje si došla", stoji u pismu.

CNN prenosi kako je nakon Trumpove pobjede zabilježen porast govora mržnje kao i prijetećih grafita.

Prema zvaničnim podacima zločini iz mržnje prema muslimanima u 2015. su porasli za 67 posto u odnosu na prethodnu godinu. No, nisu samo muslimani meta već i Židovi, LGBTI osobe, crnci kao i druge manjine. 

Trump je prije nekoliko dana rekao kako ga žalosti ovakav razvoj situacije te je pozvao svoje pristaše da prestanu sa ovakvom praksom.