Zbog nedostatka osoblja u kontroli zračnog prometa, što se smatra posljedicom djelomične paralize američke vlade, brojni letovi u petak su zabilježili velika kašnjenja na njujorškom aerodromu LaGuardia, koji je jedno vrijeme bio primoran i potpuno zaustaviti letove.

Američka savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) objavila je da je zabilježila “lagano povećanje broja bolovanja” što je kompenzirano premještanjem osoblja i preusmjeravanjem prometa.
 
 
Glasnogovornik FAA-e je kazao da je utjecaj nedostatka osoblja na letove minimalan i da se sigurnosni standardi poštuju. To se dogodilo dan nakon što su sindikati zrakoplovne industrije upozorili na rizik za javnu sigurnost Sindikat pilota i kabinskog osoblja požalio se na manjak ljudi i rekao da ne može predvidjeti kada će se “cijeli sustav raspasti”.

U našoj riziku nesklonoj industriji, ne možemo izračunati ni razinu rizika koja je trenutno u igri, niti predvidjeti točku na kojoj će se čitav sustav raspasti, kaže se u njihovom priopćenju.

Kao rezultat djelomične blokade američke vlade, najdulje u povijesti, kontrolori leta trenutno rade bez plaće. Američki mediji javljaju da je do kašnjenja letova došlo i na drugim aerodromima. Ukupno oko 800.000 državnih službenika trenutno radi bez plaće, ili su na prisilnom godišnjem odmoru.

Do djelomične blokade američke vlade došlo je stoga što predsjednik Donald Trump odbija prihvatiti proračun u koji ne bi bilo uključeno 5,7 milijardi dolara za zid na južnoj granici SAD-a. S druge strane, demokrati u Kongresu odbijaju financiranje zida. (Hina)