Američki predsjednik Donald Trump, suočen sve više s izbornim porazom kako odmiče brojanje glasova, u četvrtak je u Bijeloj kući pokrenuo nezabilježen napad na američki demokratski proces i bez ikakvih dokaza optužio demokrate, medije i financijaše da mu kradu "glatko i uvjerljivo" osvojeni drugi mandat, piše Hina.

''Ako brojite samo legalne glasove, ja sam glatko pobijedio'', rekao je Trump okupljenim novinarima koji nisu imali priliku postavljati pitanja. A zatim optužio svoje političke protivnike, demokrate, članove biračkih odbora, medije, financijaše i tehnologiju za krađu njegove pobjede.

''Naš je cilj zaštiti integritet izbora i nećemo dopustiti da ih ukradu. Nećemo dopustiti da se ušutkaju naši birači'', rekao je Donald Trump uporan u ocjeni da je brojanje dopisnih glasova, od trenutka kad je počeo gubiti vodstvo, premreženo korupcijom i prijevarama.

''Naši brojevi su čudesno i u tajnosti nestali'', rekao je. Nižući optužbu za optužbom, ustvrdio je da su neki gradovi beznadno korumpirani i da su birački odbori dobili upute da kradu glasove i "broje one ilegalne". Okrivio je "velike medije, velik novac i veliku tehnologiju" da su se urotili s demokratima protiv njega.

Reuters javlja da su neke američke televizije, među kojima NBC i ABC, prestale prenositi predsjednikovu izjavu kad je krenuo s lažnim optužbama.

CNN je obraćanje emitirao u cijelosti, ali uz novinarski komentar na kraju: "Kakav tužan dan za Sjedinjene Države, da predsjednik lažno optužuje narod da krade izbore".

Trumpovo nezadovoljstvo izazvano je time što mu u nizu ključnih država, u kojima je uvjerljivo vodio, prednost počela znatno padati s prebrojavanjem dopisnih glasova. Tako mu prednost u ovom trenutku u Georgiji iznosi samo tri tisuće glasova, a u Pennsylvaniji, gdje je jučer vodio i sa 700.000 glasova razlike, svedena je na samo šezdesetak tisuća. Očekuje se da će ti brojevi nastaviti ići u Bidenovu korist jer preostali listići iz krajeva koji glasaju za demokrate.

Demokratski kandidat za predsjednika poslao je prije Trumpova obraćanja potpuno suprotnu poruku. Sve je pozvao na mir i strpljivost.

''Demokracija je ponekad neuredna i ponekad zahtijeva malo strpljenja. Ali nemamo sumnje da ćemo nakon prebrojavanja svih glasova senatorica Harris i ja biti proglašeni pobjednicima'', naveo je.