Iako je na saslušanju pred odborom za vojsku američkog Kongresa zamjenik načelnika stožera za strateško planiranje ratnog zrakoplovstva, general-bojnik Jerry Harris ustvrdio da je program razvoja višenamjenskog borbenog aviona F-35 na dobrom putu, sve je veći broj časnika koji kritiziraju kontroverzni program razvoja, predlažući tvrtkama, među kojima je i Boeing, a koji stoji iza starijeg, ali jeftinijeg i pouzdanijeg F-18, da izradi ponudu za redizajnirani i konkurentniji model tog aviona koji bi zamijenio F-35, što se pokazao kao najskuplji borbeni sustav u povijesti Pentagona. Slično razmišlja i novoizabrani američki predsjednik Donald Trump te je ranije izjavio kako će se možda zaustaviti program razvoja F-35.

Tijekom saslušanja pred kongresnim Odborom za vojsku general-bojnik Jerry Harris istaknuo je kako program razvoja višenamjenskog zrakoplova F-35, koji proizvodi Lockeed Martin, ima budućnost te da je on nužna komponenta u Pentagonovom arsenalu za suprotstavljanje prijetnjama. Pored toga, Harris je naglasio da je moguće i smanjenje troškova proizvodnje aviona sa sadašnjih 94 milijuna na 80 milijuna dolara u iduće dvije godine.

S ovakvom ocjenom ne slaže se dio časnika američkog ratnog zrakoplovstva, a kao najglasniji kritičar tog aviona pokazao se novoizabrani američki predsjednik Donald Trump te je mjesec dana prije ustoličenja u Bijeloj kući najavio kako je moguće zaustavljanje kontroverznog i skupog programa koji je porezne obveznike stajao više od 400 milijardi dolara. Štoviše, Trump je od konkurentske tvrtke Boeing, koja proizvodi jeftiniji i stariji, ali pouzdaniji F-18 Super Hornet, zatražio da izradi jeftiniju ponudu za konkurentniji avion.

Svoje mišljenje o programu F-35 Trump je tik pred predsjedničku inauguraciju podijelio i na društvenim mrežama, napisavši kako se program i troškovi vezani uz daljnji razvoj F-35 više ne mogu kontrolirati te kako će milijarde dolara biti ušteđene pri javnim i vojnim nabavkama nakon 20. siječnja. Samo dva sata nakon što je Trump podijelio svoje mišljenje na društvenim mrežama cijena kompanije Lockheed Martin pala je za 3,5 milijardi dolara.

Inače, Trump se svojim postovima na društvenim mrežama ne obrušava prvi put na kompanije koje precjenjuju svoje proizvode i usluge. Nedavno je milijarder pozvao tvrtku Boeing da opozove izgradnju novog predsjedničkog zrakoplova upravo zbog previsoke cijene. Ovaj Trumpov poziv stajao je kompaniju Boeing 1,4 milijarde dolara.

Program razvoja F-35 prepun je kontroverzi i kašnjenja zbog složenog informatičkog sustava koji, unatoč stalnim preinakama, pokazuje nedostatke koji bi pilote mogli stajati glave, a zabilježeni su i problemi s izbacivačkim sjedalom koje može ozlijediti, pa i usmrtiti pilota u slučaju izbacivanja.
 

Kritičari programa tvrde da F-35 raspolaže s premalo goriva i oružja, što ukazuje na to da nije dobra zamjena za avione koji napadaju zemaljske ciljeve. Njegova nesposobnost za duže nadzvučne letove čini ga manje korisnom platformom za obranu. Osim toga, F-35 ima samo četiri unutarnja otvora za projektile koji mogu primiti samo rakete zrak-zrak i male bombe. Isto tako, mala brzina od samo 1,6 Macha ograničava operativni radijus aviona.

Pored toga, meta kritike je samo jedan motor jer većina drugih suvremenih aviona, kao primjerice Eurofighter, raspolažu s dva mlazna motora i tako u slučaju zakazivanja jednog mlaznog motora ipak mogu sigurno sletjeti, dok kod F-35 zakazivanje mlaznog motora dovodi gotovo sigurno do rušenja aviona.

Još jedan problem je i nagli skok cijene te je trenutno F-35 skuplji za čak 60 milijuna dolara od daleko superiornijeg i moćnijeg F-22 Raptora, kojeg zajednički proizvode Lockheed Martin i Boeing. Unatoč tome, za F-35 se, pored Sjedinjenih Država, odlučilo još desetak zemalja.