Gotovo  trideset godina nakon što je Toyota otvorila prvu tvornicu u SAD-u, ovaj japanski auto-gigant mora opet potvrđivati svoju vrijednost kao stvaraoca radnih mjesta u Americi.

Novoizabrani predsjednik Donald Trump u četvrtak je preko svog omiljenog medija, Twittera, poslao prijeteću poruku Toyoti, kao odgovor na njenu najavu da će otvoriti novu tvornicu u Meksiku:

"Toyota Motor kaže da će izgraditi novu tvornicu u Baja, Meksiko, da proizvodi Corolla automobile za SAD. NEMA ŠANSE! Izgradi tvornicu u SAD-u ili plati visoki granični porez."

Trump je i u kampanji naglašavao da će vratiti radna mjesta koja su "odletjela" iz SAD-a svim sredstvima. Nakon što se očitovao o ovoj najavi Toyote, tržište je momentalno reagiralo. Dionice Toyote su u petak pale 1.7%.

No nije samo Toyota osjetila posljedice Trumpovog napada. Dionice velikih japanskih  južnokorejskih proizvođača automobila pale su do 3% u petaka, javlja Wall Street Journal.

Trump je ranije napao i američki General Motors zbog toga što neke dijelove za automobile uvozi iz Meksika. A nakon što je u kampanji kritizirao drugog velikog američkog proizvođača automobila, Ford, prošlog tjedna je pohvalio njegovu odluku da otkaže gradnju nove tvornice u Meksiku.

U spor između Toyote i Trumpa u međuvremenu se uključila i japanska vlada. "Toyota je ovdje danas jer se trudi biti dobar korporativni građanin Amerike", rekao je Tajnik kabineta Yoshihide Suga.

Toyota je planira prebaciti proizvodnju Corolla automobila iz tvornice u Cambridge, Ontario u Gaunajuto u Meksiku, gdje će izgraditi novu tvornicu u vrijednosti od milijardu $.

No u priopćenju za javnost, Toyota je najavila da nova tvornica neće smanjiti opseg proizvodnje u SAD-u, gdje ima 10 tvornica i zapošljava 136 tisuća ljudi. Oko 70% automobila koje Toyota prodaje u SAD-u proizvodi se tamo.