Administracija novog američkog predsjednika Donalda Trumpa planira izdati naputak službenicima da prošire krug migranata koje će odmah deportirati, prema nacrtima dokumenata u koje je uvid imao Reuters.

Dva izvora upoznata s detaljima plana kažu da ga je odobrio ministar domovinske sigurnosti John Kelly, no da još trebaju dobiti zeleno svjetlo Bijele kuće. Očekuje se da će preporuke američka pogranična služba dobiti početkom sljedećeg tjedna.

Na osnovu tih preporuka stotine tisuća migranata bit će u programu ubrzanog izgona uključujući i one koji nisu bili na popisima prioriteta za deportaciju u mandatu predsjednika Baracka Obame.

Deportirat će se svi koji imaju optužnicu

Službenici na terenu dobit će naputak da ignoriraju preporuke Obamine administracije da prioritet za deportaciju imaju samo oni koji su tek pristigli i oni koji su počinili kaznena djela i morat će proširiti krug kandidata za ekspresnu deportaciju i na sve koji imaju optužnice. Službenici će imati široko diskrecijsko pravo da odlučuju koga će deportirati te tko od ilegalnih migranata u SAD-u treba dobiti brzi izgon iz zemlje. Preporuka zadržava Obamin plan da se ne deportiraju osobe koje su kao djeca ilegalno ušla u zemlju.

Nadalje, preporuke daju službenicima pravo da u pograničnim pritvorima drže ilegalne migrante sve dok se ne donese odluka o njihovu statusu. Također službenicima se ostavlja diskrecijsko pravo da utvrde je li vjerodostojna tvrdnja potencijalnih azilanata da su u svojim zemljama izloženi stvarnim prijetnjama, pri čemu se preporukama ne utvrđuju jasni kriteriji za težinu prijetnji, piše Hina.

Zamjena za blokiranu zabranu ulaska iz muslimanskih zemalja?

Preporukama se više neće onemogućavati ulazak nositelja tzv. zelenih karti odnosno dozvola trajnog boravka i rada u SAD-u i osoba koje su već u zrakoplovima na putu u SAD.

Preporuke su donesene nakon što je sud blokirao siječanjsku odluku Trumpa da zabrani ulazak u zemlju na 90 dana državljana sedam muslimanskih zemalja s obrazloženjem da predstavljaju terorističku prijetnju, izbjeglica na 120 dana s iznimkom sirijskih kojima je izrečena neograničena zabrana ulaska u SAD.