Američki predsjednik Donald Trump upozorio je Tursku na razorne ekonomske posljedice ukoliko napadne kurdske snage nakon američkog povlačenja iz Sirije, istovremeno upozoravajući Kurde da ne "provociraju" Ankaru.

Trump je koristio Twitter kako bi iznio svoje posljednje opservacije o prosinačkoj objavi povlačenja vojnika, nakon rijetkih komentara iz Bijele kuće o povlačenju.

Trumpov šef diplomatije Mike Pompeo na regionalnoj je turneji po Bliskom istoku u cilju uvjeravanja saveznika u američku predanost regiji, u jeku pojačanih napetosti između SAD i Turske oko sudbine američkih kurdskih saveznika u borbi protiv džihadista Islamske države.

Pompeo također nastoji da pruži uvjeravanja Kurdima, koji strahuju da će odlazak američkih vojnika omogućiti Turskoj da ih napadne.   

Turska je ljutito reagirala na sugestiju da Trumpov plan o povlačenju vojnika bude uvjetovan zaštitom kurdskih branitelja koji uživaju američku podršku i koje turska vlada smatra teroristima.

- Razorit ćemo Tursku ekonomski ako napadne Kurde - piše Trump u tweetu, insistirajući na stvaranju "sigurne zone" od 20 kilometara.

- Isto tako, ne želimo da Kurdi isprovociraju Tursku - dodaje američki čelnik.

Trump nije iznio detalje ko će stvoriti, provesti ili platiti sigurnu zonu, kao ni to gdje će se nalaziti, prenosi AFP.