Trumpova administracija odlučila je obustaviti tajni program CIA-e koji je uključivao naoružavanje i osposobljavanje određenih pobunjeničkih grupa koje se bore protiv vlade sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, što je bio zahtjev Assadovog saveznika, Rusije, kazala su dva američka dužnosnika.

Ova odluka, rekao je jedan od dužnosnika, dio je napora administracije da poboljša odnose s Rusijom, koja je zajedno s skupinama koje imaju podršku Irana uglavnom uspjela u održavanju Assada na vlasti tijekom šestogodišnjeg građanskog rata, izvještava Reuters.

Ovaj program CIA-e je počeo 2013. godine kao dio napora administracije tadašnjeg predsjednika Baracka Obame da zbaci Assada, ali nije imao mnogo uspjeha, naveli su dužnosnici koji su upoznati s ovim programom i koji su željeli ostati anonimni.

Odluku su donijeli savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster i direktor CIA-e Mike Pompeo nakon konzultacija s drugim zdužnosnicima i uoči sastanka Donalda Trumpa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na samitu G-20 u Njemačkoj 7. srpnja.