Američka administracija je najavila oštro smanjenje proračuna za državnu Američku agenciju za međunarodnih razvoj, poznatiju pod imenom agenciju USAID. Ujedno će se smanjiti i potpora ove agencije drugim državama.

Potvrdio je to ravnatelj Ureda za proračun Bijele kuće Mick Mulvaney.

''To je prilično jednostavno. Naime, što manje novca trošite u inozemstvu, više nam ostaje ovdje'', komentirao je Mulvaney.

Kako prenosi portal logicno.com, na službenim internetskim stranicama ove američke vladine agencije stoji kako je pod politkom Baracka Obame godišnji proračun agencije iznosio 1 posto američkog BDP-a, koji iznosi preko 18.000 milijardi dolara.

Tim su se novcem financirali različiti programi USAID-a i State Departmenta, na koje je trošeno 50 milijardi dolara godišnje.

Rezanje novca za USAID provodi se dio obećanja kampanje Donalda Trumpa, koji je inzistirao da novac Amerikanaca treba ostati u Americi.

''Globalna dominacija je preskupa za naše građane. Ona guta prihode američkih poreznih obveznika i živote američkih vojnika. Potrebno je ukinuti džeparac parazitima američkog izvoza demokracije. Ne dati im potporu, povući s njihovih teritorija američke vojne baze. Neka grade demokraciju u svojoj kući, ako im je potrebna i neka se sami zaštitite. Amerika se treba baviti svojim granicama, a ne tuđim'', dio je Tumpovog govora.

Logicno.com navodi kako ovaj potez ne iznenađuje, jer se za bezbroj hordi odobravaju programi i bezbroj nevladinih udruga je dobivalo novac iz Washingtona, a svi su na predsjedničkim izborima navijali za Hillary Clinton, dok su republikanskog kandidata opisivali najpogrdnijim riječima.

Točan iznos smanjenja financiranja State Departmenta, USAID-a i drugih instrumenata vanjske politike, prije svega vladinih agencija, bit će objavljen sredinom mjeseca, ali su u Bijeloj kući već naglasili da je smanjenje biti oštro, navodi se.