Donald Trump je u petak poslijepodne proglasio izvanrednu situaciju na razini cijele države kako bi se suzbile posljedice pandemije koronavirusa.

Ovo izvanredno stanje će osigurati više sredstava za borbu protiv pandemije.

Proglašavanje izvanrednog stanja na razini države, ovlast koju predsjednici vrlo rijetko koriste, omogućava Federalnoj agenciji za upravljanje u kriznim situacijama (FEMA) da pomogne državnim i lokalnim vlastima i koordinira odgovor nacije na krizu.

Trump je obećao da će omogućiti 50 milijardi dolara dodatnog novca za borbu protiv koronavirusa, jer je broj zaraženih pacijenata u SAD-u porastao na 1.678. Do sada je zabilježen 41 smrtni slučaj u Sjedinjenim Državama, javlja Financial Times.

Odluka da se proglasi izvanredno stanje uslijedila je dva dana nakon što je Trump uveo zabranu ulaska stranih državljana koji su nedavno bili u mnogim dijelovima Europe, gdje se koronavirus brzo širi.

Trump i njegova administracija kritizirani su zbog toga što su presporo učinili dostupnim testove na Covid-19 u cijeloj zemlji, što je otežalo zdravstvenim službama u mnogim saveznim državama da procijene težinu epidemije i prikladno odgovore.