Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela i rekao kako će početi proces preseljenja američkog veleposlanstva u taj grad, unatoč upozorenjima saveznika da bi taj potez mogao izazvati napetosti na Bliskom istoku. "Odlučio sam da je vrijeme da se Jeruzalem službeno prizna kao prijestolnica Izraela", rekao je Trump u govoru u Bijeloj kući. - Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/vijesti/politika/trump-priznao-jeruzalem-kao-prijestolnicu-izraela/220866

Trump je ustvrdio da odgoda tog priznanja nije učinila ništa za postizanje mira te da se ta odluka trebala donijeti još mnogo ranije kako bi se doprinijelo napretku mirovnog procesa. Američki predsjednik u izjavi je rekao kako je svjestan da će oko ove odluke biti "neslaganja", no i da "njegova objava označava početak novog pristupa izraelsko-palestinskom sukobu".

"Izrael ima pravo odrediti svoju prijestolnicu", rekao je Trump. On je istaknuo kako želi mir između Izraelaca i Palestinaca i da još uvijek podržava rješenje s dvije države u okviru trajnog mirovnog sporazuma. Trump je rekao da "Sjedinjene Države ostaju duboko predane pomoći oko postizanja mirovnog sporazuma prihvatljivog i Izraelcima i Palestincima" i dodao da će "učiniti sve što je njegovoj moći kako bi pomogao da se napravi takav sporazum".

Erdogan i kralj Abdulah: Američko priznanje Jeruzalema moglo bi pojačati ekstremizam

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i jordanski kralj Abdulah upozorili su u srijedu da bi američko priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela moglo pridonijeti jačanju ekstremizma.

"Ignoriranje prava palestinskih muslimana i kršćana u Jeruzalemu samo bi pridonijelo ekstremizmu", rekao je kralj Abdulah u Ankari te dodao da je to rekao i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u telefonskom razgovoru u utorak.

"Nema alternative rješenju o dvjema državama a Jeruzalem je ključ za svaki mirovni sporazum i ključ stabilnosti cijele regije", rekao je kralj te naglasio da Palestinci moraju imati "svoj glavni grad, Istočni Jeruzalem".

Erdogan je pozvao na izbjegavanje svih koraka koji bi mogli izmijeniti pravni status Jeruzalema.

"Nitko nema pravo igrati se milijardama ljudskih života zbog vlastitih ambicija. Takav korak će jedino ići na ruku terorističkim skupinama", rekao je turski čelnik. U odvojenom priopćenju pozvao je cijeli svjet da se usprotivi takvoj odluci, dodajući da je sada važno da države koje još nisu priznale Palestinu to učine. "Mir za sve bit će moguć tek onda kada se okonča izraelska okupacija Istočnog Jeruzalema, Zapadne obale i Gaze a Palestinci budu slobodni u svojoj domovini", rekao je Erdogan.