Iran je u ponedjeljak zaprijetio "nemilosrdnim" odgovorom ako SAD proglasi njegovu elitnu Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom.

Teheran je zaprijetio tjedan dana prije nego američki predsjednik Donald Trump objavi konačnu ocjenu o tome poštuje li Teheran međunarodni sporazum o svojem nuklearnom programu iz 2015. Strahuje se da bi SAD mogao istupiti iz tog sporazuma. Trump bi također trebao proglasiti iransku Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom.

"Nadamo se da SAD neće počiniti tu stratešku pogrešku", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Qasemi. "Ako počini, odluka Irana bit će čvrsta, odlučna i nemilosrdna i SAD će morati snositi sve njezine posljedice."

Pojedinci i tvrtke povezane s Revolucionarnom gardom nalaze se na američkom popisu stranih terorističkih organizacija, ali cijela postrojba još ne.

"Ako je točna vijest da je američka vlada toliko glupa da smatra Revolucionarnu gardu terorističkom skupinom, tada će Revolucionarna garda smatrati da je američka vojska svugdje u svijetu kao Islamska država", rekao je zapovjednik Revolucionarne garde Mohamad Ali Džafari.

Upozorio je također da će dodatne sankcije onemogućiti budući dijalog s SAD-om i da će Amerikanci morati preseliti svoje baze u regiji izvan dometa iranskih projektila koji iznosi 2000 kilometara.