Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je ponudio pomoć u rješavanju velike diplomatske krize između Katara i drugih arapskih sila, dok Ujedinjeni Arapski Emirati razmatraju mogućnost uvođenja ekonomskog embarga za Dohu zbog navodne podrške terorizmu.

U svojoj drugoj intervenciji tokom ove krize, Trump je u telefonskom razgovoru s katarskim emirom Šeikom Tamimom bin Hamadom al-Thanijem zatražio hitne mjere protiv terorizma, navodi se u priopćenju Bijele kuće, prenosi Reuters.

''Predsjednik je ponudio pomoći svim stranama da riješe svoje razmirice, uključujući i u vidu sastanka u Bijeloj kući ukoliko to bude potrebno'', navodi se u priopćenju.

Trump je kasnije preko telefona razgovarao i s prestolonasljednikom Abu Dhabija, te je u tom razgovoru pozvao na jedinstvo među Arapima Perzijskog zaljeva, "ali ne na račun ukidanja financiranja radikalnog ekstremizma ili pobjede nad terorizmom," priopćeno je iz Bijele kuće.

Podsjetimo, Turski parlament jučer je usvojio zakon koji će omogućiti raspoređivanje vojnika u tursku bazu u Kataru.

Zakon je usvojen glasovima 240 zastupnika, uglavnom vladajuće Stranke pravde i razvitka i opozicijske MHP, a u pokušaju da se podrži Katar usred blokade u kojoj se našao.

Šef iranske diplomacije Javad Zarif boravi u službenoj posjeti Turskoj. On je ranije kazao da se u regiji događaju zabrinjavajuće stvari i kako Iran u tom kontekstu mora voditi bliske konzultacije sa Turskom.

Kuvajtski emir Sheikh Sabah Al Ahmad Al Jaber Al Sabah odletio je u Abu Dhabi, kako bi nastavio razgovore o rješavanju krize u Zaljevu, nakon što je u utorak razgovarao sa saudijskim kraljem Salmanom.

Ujedinjeni Arapski Emirati zabranili su svojim građanima da izražavaju naklonosti prema Kataru, a oni koji se na to ogluše mogu biti kažnjeni zatvorom u trajanju do 15 godina i novčanom kaznom od najmanje 136.000 dolara, objavili su u srijedu list Gulf News i televizija Al-Arabija.

Vlasti Abu Dhabija zadužene za naftne terminale smanjile su restrikcije o kargu koji dolazi i odlazi za Katar, javio je Reuters.

Sada se navodi da je svim plovilima s katarskom zastavom i plovilima koja su u vlasništvu Katara, ili kojima upravlja ta država, zabranjeno pristati na naftne terminale.

Ranije se to odnosilo i na plovila koja dolaze ili odlaze za Katar.