Američki predsjednik Donald Trump u utorak je iznenadno otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeya, vrhovnog državnog dužnosnika za provođenje zakona usred istrage povezanosti Trumpove kampanje s ruskim miješanjem u izbore koji su mu omogućili da postane predsjednik, izvještava Associated Press.

Trump je u pismu Comeyu kazao da je njegovo otpuštanje neophodno kako bi se vratilo "povjerenje i vjera javnosti" u FBI.

Comey je odnedavno pod intenzivnim provjerama zbog njegovih javnih komentara o istrazi skandala sa email porukama Hillary Clinton, uključujući i par pisama koje je on poslao Kongresu u vezi sa ovim predmetom u posljednjim danima prošlogodišnje kampanje.

Trump nije komentirao Comeyovu ulogu u istrazi Hillary Clinton, a koju je ona djelomično okrivila za svoj izborni rezultat.

Međutim, objavljujući njegovo otpuštanje, Bijela kuća je proslijedila dopis zamjenika glavnog tužioca Roda Rosensteina, u kojem on kritizira način na koji se Comey ponašao u istrazi Hillary Clinton, uključujući direktorovu odluku da održi konferenciju za novinare na kojoj je objavio rezultate istrage i "štetne informacije" o Clinton.

Ovo je drugi put u povijesti da je jedan direktor FBI-a otpušten. Prvi put se to dogodilo kada je predsjednik Bill Clinton otpustio Williama Sessionsa zbog navoda o etičkim propustima 1993. godine.