Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump i njegov prijelazni tim nagovijestili su vođama republikanaca u Kongresu kako bi željeli da se zid na granici s Meksikom financira sredstvima iz Kongresa do travnja.

Taj potez zapravo krši ključno obećanje iz kampanje koje je Trump ponavljao. Tada je govorio kako će prisiliti Meksiko da plati gradnju zida.

Prijedlog za korištenje kongresnih sredstava je pokušao opravdati na svom Twitter profilu, govoreći kako bi korištenje kongresnih sredstava bilo brže. "Neiskreni mediji ne izvještavaju kako će sav novac potreban za gradnju velikog zida (zbog brzine), biti isplaćen od Meksika kasnije", napisao je na svom Twitteru.

Trumpov tim kaže kako će autoritet za gradnju zida povući iz zakona iz 2006., nastalog u Bushevo vrijeme, ali trenutno nedostaje novca za to. Dužnosnici prijelaznog razdoblja su na privatnim sastancima rekli republikanskim vođama kako bi oni željeli financirati gradnju zida.

Ako Meksiko odbije gradnju zida, republikanci bi se mogli naći u situaciji da će morati dodati milijarde dolara kako bi se pregovori nastavili. Ali takva situacija bi mogla dovesti do prijetnje rušenjem vlade.

Izvori iz stranke republikanaca kažu kako još nije donesena odluka.