Predsjednik Donald Trump obećao je u četvrtak da će pokazati veliku fleksibilnost i suradnju prema "stvarnim prijateljima" SAD-a kada uvede carine na čelik i aluminij, no nije spomenuo koje su to zemlje i kakve im olakšice planira.
 
Trump bi nešto kasnije u četvrtak trebao potpisati odluku kojom uvodi carinu od 25 posto na uvezeni čelik i 10 posto na aluminij, no moguće je da će taj potez odgoditi za petak.
 
Dužnosnik Bijele kuće rekao je u srijedu navečer da bi Trump mogao ponuditi Kanadi i Meksiku, susjednim državama koje su potpisnice Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), mogućnost da tih carina budu oslobođene još 30 dana.

Europska unija i Kina jasno su dale do znanja da su spremne na trgovinski rat, a jedan europski dužnosnik upozorio je da bi EU mogla uzvratiti mjerama na proizvode iz sektora koji je pod nadzorom Trumpove republikanske stranke.
 
Trump je na Twitteru napisao da ga u četvrtak poslijepodne očekuje sastanak u Bijeloj kući i ponovno je obrazložio svoju odluku.
 
Trump: Jeftin uvoz uništava američku industriju i radna mjesta

"Mi moramo štititi i graditi našu industriju čelika i aluminija, a istodobno pokazati veliku fleksibilnost i suradnju s onima koji su stvarni prijatelji i koji su prema nama pošteni u trgovini i jednako u vojnom sektoru",  napisao je Trump.

Nije objasnio koje to zemlje smatra prijateljskima i što misli kada kaže da će prema njima pokazati fleksibilnost.
 
Ustvrdio je da će se uvođenjem carina na čelik i aluminij SAD suprotstaviti jeftinu uvozu, napose iz Kine, koja prema njegovoj ocjeni potkopava američku industriju i radna mjesta.
 
Oštra prijetnja Europske unije
 
Europska komisija dala je naslutiti da bi Trump mogao Europsku uniju osloboditi tih carina. Neke su države pozvale na suzdržanost prema Trumpovoj najavi carina na čelik, no EU je oštro reagirao.
 
"Ako Donald Trump večeras potpiše te mjere, imamo cijeli arsenal na raspolaganju kojim ćemo na njih odgovoriti", rekao je povjerenik EK-a za financije Pierre Moscovici. Protumjere koje bi Europa mogla uvesti bile bi carine na američke naranče, duhan i burbon.
 
EU je najveći trgovinski partner SAD-a po vrijednosti robe nakon Kine. Kada Trump potpiše mjere, one bi trebale stupiti na snagu za dva mjeseca. Kina je lani prema SAD-u imala rekordan robni suficit od 375,2 milijarde dolara.
 
Trgovinske napetosti između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava rastu otkako je Trump preuzeo dužnost 2017. Kineski čelik čini tek manji dio američkog uvoza čelika, no masovna kineska proizvodnja stvorila je globalni višak zbog čega su pale cijene.