Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako želi povući američke vojne postrojbe iz Afganistana, ali je zabrinut da bi se bez američke nazočnosti ta zemlja mogla koristiti kao baza za terorističke napade na SAD.

U intervjuu emitiranom u ponedjeljak na televizijskoj mreži Fox News, Trump je kazao da je problem u povlačenju devet tisuća američkih vojnika iz Afganistana, mjesta najdužeg američkog rata, u tome što je ta zemlja "laboratorij za teroriste".

"Ja to zovem Harvardom za teroriste", rekao je Trump.

Kaže da su ga dužnosnici upozorili na povlačenja vojske

Spomenuo je razgovore koje je vodio s američkim vojnim dužnosnicima, govoreći im o svojoj želji da povuče snage. No oni su ga upozorili kako bi bilo bolje boriti se protiv terorista u Afganistanu nego kod kuće.

Čak i ako bi Sjedinjene Države uklonile svoje trupe, rekao je Trump, zadržale bi "vrlo snažnu obavještajnu službu" u Afganistanu.

Razgovor s Trumpom snimljen je tijekom vikenda, prije bombaškog napada talibanskih islamističkih boraca u ponedjeljak u Kabulu, u kojem je ubijeno šest osoba, a 105 ih je ranjeno.

Napad se dogodio nakon što je američki specijalni izaslanik za Afganistan Zalmaj Kalilzad održao sedmi krug mirovnih pregovora s talibanskom islamističkom skupinom u Kataru, s ciljem okončanja 18-godišnjeg rata u Afganistanu.

U središtu mirovnih pregovora je zahtjev talibana za odlaskom stranih snaga, kao i zahtjev SAD-a za jamstvom da se Afganistan neće koristiti kao baza za napade na druga mjesta.