Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da ne isključuje niti jednu opciju kada se radi o Iranu, kojemu je u četvrtak već poslao upozorenje zbog nedavnog ispaljivanja rakete.

"Ništa nije isključeno", odgovorio je bez dodatnih pojašnjenja američki predsjednik novinaru na pitanje jesu li isključene vojne akcije. Nekoliko sati ranije, novi republikanski predsjednik je u jutarnjem tweetu naglasio da je Iranu uputio "službeno upozorenje" nakon što je ta zemlja u nedjelju izvela raketno testiranje.

Službeni Teheran odgovorio je Trumpovoj administraciji u vezi s "upozorenjem iz SAD-a" naglasivši "da su prijetnje Iranu beskorisne", prenosi Sky News.

Savjetnik iranskog lidera ajatolaha Khameneija rekao je da zemlja neće pokleknuti pod pritiskom SAD-a i da stoji iza svog prava na testiranje projektila.

Ali Akbar Velayati rekao je da su američke prijetnje usmjerene na ograničavanje odbrambenih sposobnosti Irana.

- Ovo nije prvi put da neka neupućena osoba (u ovom slučaju američki predsjednik Donald Trump) zaprijeti Iranu ... Američka vlada će shvatiti da je beskorisno prijetiti Iranu - podvukao je Velayati.

-Iranu ne treba dozvola od bilo koje zemlje da stane u svoju obranu - dodao je on.