Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će se njegov drugi summit s čelnikom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom održati nakon izbora za Kongres i Senat, zakazanih za 6. studenoga, prenijela je agencija Reuters.

U razgovoru s novinarima tijekom leta na politički skup u Iowu, Trump je najavio da će se sa sjevernokorejskim vođom ponovno sastati nakon izbora u studenom. "Sada jednostavno ne mogu otići", kazao je.

Ranije u utorak Trump je novinarima rekao da planira svoj drugi summit s Kimom te da je u dosadašnjim razgovorima s njim postignut "nevjerojatan napredak".

Američki državni sekretar Mike Pompeo tijekom vikenda je održao "vrlo dobre" razgovore s Kimom, a kao mjesto sastanka se razmatraju tri ili četiri lokacije, dodao je Trump.

Pompeo je nedavno u Seulu izjavio da su dvije strane "prilično blizu" postizanja dogovora o drugom summitu dvojice predsjednika.

Novinarima je rekao da je Kim spreman dozvoliti međunarodnim inspektorima pristup poligonima za nuklearna testiranja Punggye-ri i za testiranje raketnih motora Sohae čim se postigne dogovor o načinu obavljanja nadzora.

"Iako je još mnogo posla pred nama, sada možemo vidjeti put kojim ćemo ostvariti krajnji cilj, a to je potpuna i konačna denuklearizacija Sjeverne Koreje", kazao je Pompeo.