Oslabljenog položaja u domovini, američki predsjednik Donald Trump započinje ovaj tjedan dugu i osjetljivu turneju po Aziji kojom će dominirati pitanje sjevernokorejske nuklearne prijetnje, koja je već mjesecima predmet verbalnog rata između Washingtona i Pjongjanga.

Trumpu će ovo biti prvi odlazak u Aziju otkako je u Bijeloj kući, a na itineraru su mu Japan, Južna Koreja, Vijetnam i Filipini.

Uz sudjelovanje na više regionalnih summita, američki predsjednik imat će i nekoliko važnih bilateralnih susreta, prije svega s kineskim čelnikom Xijem Jinpingom, ali i kontroverznim filipinskim predsjednikom Rodrigom Duterteom.,

Najniža razina popularnosti

Trump je trenutno na najnižoj razini popularnosti otkako je predsjednik. Istraživanje javnog mišljenja koje su prije nekoliko dana proveli dnevni list Wall Street Journal i televizijska postaja NBC News pokazuje da se samo 38 posto Amerikanaca slaže s načinom na koji Trump obnaša predsjedničku dužnost, a 58 posto ih se protivi njegovim političkim odlukama.

Bijela kuća naglašava kako je trajanje putovanja, a radi se o najduljoj azijskoj turneji jednog američkog predsjednika od Georgea H.W. Busha 1991., znak angažmana i odlučnosti u razvoju odnosa prema tom dijelu svijetu.

Ali brojna pitanja ostaju, posebno na ekonomskom planu, nakon što je naprasno, samo tri dana nakon preuzimanja funkcije, Trump povukao Sjedinjene Države iz Transpacifičkog partnerskog trgovinskog sporazuma (TPP) na veliko razočaranje zemalja potpisnica, poglavito Japana.

Taj sporazum, koji je trebao predstavljati protutežu sve većem utjecaju Kine, potpisalo je prije dvije godine 12 zemalja Azije i Pacifika koje predstavljaju 40 posto svjetskog gospodarstva.

Japanski premijer Shinzo Abe, veliki zagovornik sporazuma, priznao je krajem 2016. da TPP bez Sjedinjenih Država "ne bi imao smisla".

S Abeom na golfu želi učvrstiti prijateljstvo

Nakon kratkog zaustavljanja na Havajima, Donald Trump će se u nedjelju susresti s Abeom na novoj partiji golfa nakon što su ga odigrali na Floridi u Mar-a-Lagu u veljači. Ovaj put pridružit će im se profesionalni golfer Hideki Matsuyama, trenutno četvrti na svjetskoj listi.

Trumpu je želja razgovorima s japanskim premijerom učvrstiti savez dviju zemalja, u vrijeme kada se mnogi čelnici zapadnih demokracija ograđuju od nekih njegovih poteza i politika, primjerice oko Irana ili klimatskih promjena.

Želja je to i Shinza Abea. Tijekom nedavne predizborne kampanje u svojoj zemlji, Abe je u više navrata naglasio prijateljske veze s Donaldom Trumpom.

"Bliski odnosi Japana i SAD-a su važni", posebno u svjetlu sjevernokorejske nuklearne i raketne prijetnje, rekao je Abe u listopadu.

Abe je bio i prvi strani čelnik koji je imao razgovore s Trumpom, čak i prije njegove inauguracije.

U Sjevernoj Koreji, Trump i Abe imaju zajedničkog neprijatelja.

Međutim, mnogi strahuju da će Japan morati platiti cijenu tog prijateljstva na drugim poljima, primjerice ekonomskom.

“Njihova bliskost ne pomaže rješavanju bilateralnih trgovinskih pitanja", rekao je Toru Machida, pisac i novinar, u članku za Gendai Business internetski časopis.

Južna Koreja bez demilitarizirane zone

Trumpu nakon Japana slijedi Južna Koreja, a ondje se neće uputiti u demilitariziranu zonu na granici Sjevera i Juga kao što su to činili njegovi prethodnici. Međutim, sigurno je da će njegov planirani govor u južnokorejskom parlamentu privući posebnu pažnju.

Seul se nada da će Trump potvrditi snagu njihova saveza u vrijeme kada Pjongjang velikim koracima grabi ka ispunjenju svojih nuklearnih ciljeva.

"Ali Južnokorejci žele biti sigurni da SAD neće uvesti njihovu zemlju u vojni sukob koji bi bio preuranjen ili beskoristan", rekao je Scott Snyder iz Vijeća za vanjske odnose, 'think tanka' sa sjedištem u New Yorku.

Njihov strah nije bez osnove jer, kako naglašava Michael O'Hanlon, stručnjak instituta Brookings u Washingtonu, američki predsjednik često "improvizira i ponaša se nepredvidivo, a ljudi poput Jamesa Mattisa (ministra obrane) i Rexa Tillersona (državnog tajnika) pokušavaju, u mjeri u kojoj je to moguće, to učiniti suvislim".

Problem je u tome što svjetski vođe često s Trumpom ne znaju gdje su. Jedan dan ih hvali, drugi ismijava. Diplomatski protokol s terminologijom rezerviranom za saveznike i za protivnike, Trumpu je nepoznanica. Njegova startegija je nepredvidivost, ocjenjuje DPA.

Trumpove prijetnje

"To nervira njegove saveznike. Šalje miješane signale protivnicima", rekao je u kolovozu za Voice of America Terence Szuplat, koji je bivšem predsjedniku Baracku Obami pisao vanjskopolitičke govore.

"Time se umanjuje i profanira uloga predsjednika. Riječi ovog predsjednika svijet ne uzima za ozbiljno", dodao je.

Južnokorejcima, koji prije svega zagovaraju dijalog sa Sjeverom, nisu se svidjele Trumpove tivterske žestoke prijetnje Pjongjangu.

Trump pak smatra da blagi stav Seula nije od pomoći. "Južna Koreja postaje svjesna, kao što sam joj i rekao, da njezino popuštanje ne djeluje", napisao je Trump.

"Oni razumiju samo jedno!" dodao je Trump, misleći pritom da se akcije Sjeverne Koreje mogu zaustaviti samo prijetnjom vojne sile.

Trump u Pekingu u inferiornoj ulozi

Nakon Seula na redu je Peking. Četrdeset i peti predsjednik SAD-a sastat će se s kineskim predsjednikom, "moćnim čovjekom", kako ga je sam nedavno nazvao.

Trump je u međuvremenu znatno ublažio svoju agresivnu retoriku iz kampanje o problemu s kineskom trgovinom i sada je puno oprezniji u izjavama o toj temi. Američki predsjednik će Xija Jinpinga pokušati uvjeriti da se mnogo čvršće postavi prema Sjevernoj Koreji.

"U prošlosti Sjedinjene Države bile su vrlo moćne, pa su smatrale da ih Kina mora slušati", rekao je Jia Qingguo s pekinškog sveučilišta, dodajući da to danas više nije slučaj. "To bi mogla biti njihova najveća razlika".

"Sve u svemu, smatram da Trump dolazi u posjet kao slabiji igrač, a pozicija mu je dodatno oslabljena učvršćenjem Xijeve moći na nedavnom kongresu Komunističke partije i nedostatkom koherentne američko-kineske politike", rekao je Jonathan Fenby, analitičar koji se bavi Kinom u TS Lombardu, tvrtki za ekonomska i politička istraživanja.

Kada se radi o odmah opipljivim rezultatima, Trump bi mogao više profitirati. S njim u Kinu dolazi poslovno izaslanstvo koje čine mahom predstavnici američkog energetskog sektora.

Trump i Xi trebali bi potpisati sporazume o ulaganjima vrijedne milijarde dolara, što bi moglo ojačati Trumpov imidž u domovini i doprinijeti njegovu cilju o smanjivanju trgovinskog deficita s Kinom.

Trump će potom u vijetnamskom Da Nangu biti sudionik sastanka na vrhu Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC), skupa s kojeg se obično promovira liberalizacija trgovine pa bi se i tamo TPP mogao naći u prvom planu.

Kraj turneje u Manili s kontroverznim Duterteom

Američki predsjednik turneju završava u Manili na drugom regionalnom summitu, onom Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Ondje se očekuje prilično živopisan susret Donalda Trumpa i kontroverznog filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea, poznatom po krvavim obračunima s trgovcima drogom.

"Idemo na Filipine gdje prethodna administracija nije bila dobrodošla", rekao je o tome ponosno ovaj tjedan Donald Trump.

Na oba regionalna summita bit će i ruski predsjednik Vladimir Putin, što povećava mogućnost razgovara na marginama skupa.