Republikanski kandidat Donald Trump obećao je u nedjelju na sastanku s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom da će, bude li izabran za američkog predsjednika, priznati Jeruzalem kao "nedjeljiv" glavni grad Izraela.

Netanyahu se sastao privatno s Trumpom u njegovoj rezidenciji u Trump Toweru prije no što se newyorški milijarder suočio s demokratskom suparnicom Hillary Clinton u njihovoj prvoj predsjedničkoj debati.

"Trump je priznao da je Jeruzalem vječni glavni grad židovskog naroda više od 3000 godina te da će SAD pod Trumpovom upravom konačno prihvatiti dugogodišnji mandat da prizna Jeruzalem kao nedjeljiv grad države Izrael", stoji u izjavi njegove kampanje, prenosi Hina.

Izrael je osvojio arapsku polovinu Jeruzalema za vrijeme arapsko-izraelskog rata 1967. i pripojio ga je 1980. proglasivši cijeli Jeruzalem izraelskim ujedinjenim glavnim gradom.

Sjedinjene Države i mnoge druge članice UN-a - ne priznaju aneksiju te smatraju da će konačni status Jeruzalema biti ključno pitanje koje treba riješiti mirovnim pregovorima s Palestincima.

Američki Kongres donio je 1995. zakon kojim se predviđa da će se nedjeljiv Jeruzalem priznati kao glavni grad Izraela te da će se odobriti sredstva za premještanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Ali ni jedan američki predsjednik, ni demokratski ni republikanski, nije proveo zakon jer bi to bilo miješanje u ovlasti izvršne vlasti u vanjskoj politici.

U Trumpovoj izjavi stoji da je on izraelskome premijeru obećao da će SAD pružiti Izraelu "iznimnu stratešku, tehnološku i vojnu suradnju" ako on bude izabran za predsjednika.

Trump i demokratska kandidatkinja Hillary Clinton u ponedjeljak imaju prvu predsjedničku debatu, a pritisak raste na oba kandidata da pokažu nadmoć dok najnovije istraživanje javnoga mišljenja pokazuje da su potpuno izjednačeni.

Clinton ulazi u okršaj bez mogućnosti kalkulacija jer se njena tanka prednost od prije mjesec dana istopila.

Prema najnovijem istraživanju Washington Post-ABC Newsa Clinton je izjednačena s Trumpom s 41 posto glasova registriranih glasača koje oboje dobivaju.