Američki predsjednik Donald Trump ponovo je napao zapadne saveznike nizom tweetova iz Singapura, gdje se sprema za povijesni summit sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom.

"Poštenu trgovinu treba zvati trgovinom za budale ako nije recipročna", objavio je američki predsjednik na Twitteru.

"Prema priopćenju iz Kanade, na trgovini sa SAD-om zarađuju gotovo 100 milijardi dolara (valjda su se hvalili i uhvaćeni su na djelu!). Minimalno 17 milijardi. Plaćamo im carine na mliječne proizvode po stopi od 270 posto. Kada ga se zbog toga prozove, (premijer) Justin (Trudeau) se uvrijedi!"
 


Nije jasno na koje se priopćenje iz Kanade američki predsjednik pozvao.

Prema podacima ureda američkog trgovinskog predstavnika, SAD je prošle godine bilježio višak u razmjeni robe i usluga s Kanadom od ukupno 8,4 milijarde dolara.

Trump je napao i Europu, napisavši na Twitteru da "SAD snosi gotovo čitav trošak NATO-ve zaštite istih onih zemalja koje nas onda oderu na trgovini... Europska unija imala je višak od 151 milijardu dolara - trebala bi plaćati puno više za vojsku!"

Rat riječima između SAD-a i njegovih tradicionalnih saveznika izbio je u subotu kada je američki predsjednik na Twitteru napao kanadskog premijera, domaćina sastanka G7, i povukao podršku zajedničkom priopćenju nakon što je Justin Trudeau najavio protumjere na američke carine na uvoz čelika i aluminija.

Trumpovi su pomoćnici u nedjelju nastavili s napadima. Tako je savjetnik za gospodarstvo Larry Kudlow optužio kanadskog premijera da je SAD-u "zabio nož u leđa".

Europa i Kanada konsternirano su reagirale na Trumpove subotnje tweetove. Francuska je poručila da se međunarodna suradnja "ne može oslanjati na ljutnju i male riječi" a njemačka kancelarka nazvala je odluku američkog predsjednika o povlačenju potpore priopćenju sa sastanka G7 "otrežnjujućom i deprimirajućom".