Facebookov Nadzorni odbor potvrdio je u srijedu suspenziju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa s te društvene mreže, ali je Facebooku dao šest mjeseci da odredi "razmjeran odgovor" za ubuduće. Facebook je neprimjereno suspendirao Trumpa na neodređeni rok bez jasnih standarda, zaključio je odbor, tražeći reviziju odluke.

Odbor je odlučio da Facebook treba donijeti odluku koja će biti u skladu s pravilima koja vrijede za druge korisnike platforme.

''Facebook je ostavio suspenziju na neodređeni rok na snazi i cijeli slučaj proslijedio Nadzornom odboru, očito se nadajući da će Odbor učiniti ono što on nije'', rekao je Michael McConnell, supredsjedatelj Nadzornog odbora, na konferenciji za novinare nakon objave odluke.

''Kazne na neodređeni rok te vrste ne prolaze međunarodni ni američki test za jasnoću, konzistentnost i transparentnost''.

Facebook je na neodređeni rok blokirao Trumpov pristup njegovim Facebook i Instagram profilima zbog zabrinutosti da bi mogli izbiti novi nasilni neredi nakon što su njegove pristaše 6. siječnja napale Kapitol.

''Sada ćemo razmotriti odluku Odbora i odrediti mjeru koja je jasna i proporcionalna”, objavio je Nick Clegg, potpredsjednik Facebooka za globalna pitanja i komunikacije, na blogu nakon objave odluke. ''U međuvremenu, profili g. Trumpa ostaju suspendirani''.

U trenutku suspenzije, Facebookov glavni direktor Mark Zuckerberg objavio je da su ''rizici da se predsjedniku dopusti da nastaviti koristiti njihovu uslugu u tom razdoblju bili jednostavno preveliki''.

Tvrtka je potom slučaj proslijedila svojem novoosnovanom Nadzornom odboru, koji čine pripadnici akademske zajednice, odvjetnici i aktivisti za ljudska prava, da odluči hoće li potvrditi zabranu ili dopustiti Trumpu da koristi društvenu mrežu.

Odluka je obvezujuća i važna prekretnica za Odbor, koji je Facebook osnovao kao odgovor na kritike na to kako se odnosi prema problematičnom materijalu.