U 2017. u Hercegovačko-neretvanskoj županiji dogodilo se skoro tri puta manje krađa automobila nego 2016. godine. Naime, prošle godine ukradeno je 35 automobila u HNŽ, a 2016. taj broj je iznosio 103.

U cijeloj državi  ukradeno je 775 vozila, a kradljivci su, kao i ranije, preferirali Volkswagenove modele, piše Klix.ba.

Najviše vozila ukradeno je u Sarajevskoj županiji, njih 431, od čega su 103 automobila pronađena i vraćena vlasnicima. S obzirom na to da je SŽ već tradicionalno na vrhu liste po krađama automobila, ne čudi činjenica da se u SŽ 2017. do 87 krađa više nego u svim ostalim županijama i manjem bh. entitetu zajedno.

Lopovi su u SŽ, kao i drugim županijama, najviše krali automobile modela i marki Golf, Audi, Škoda, BMW i Passat.

"Najviše su krali skupocjena vozila", kazao je Izet Šarić, glasnogovornik MUP-a Tuzlanskog kantona, gdje se prošle godine dogodilo 56 krađa automobila, što je manje za 43 posto u odnosu na 2016. godinu.

MUP Zeničko-dobojske županije registrirao je prošle godine 63 teške krađe automobila, od kojih su tri rasvijetljene. "Krađe su se uglavnom događale u noćnim i ranim jutarnjim satima. Naši policajci su tijekom godine uspjeli pronaći i vratiti vlasniku 21 ukradeni automobil", rekla je glasnogovornica MUP-a ZDŽ Aldina Ahmić.

U Srednjobosanskoj županiji se 2017. dogodilo 58 krađa automobila, od kojih je 20 rasvijetljeno. Najviše krađa bilo je u Travniku, Vitezu i Bugojnu.

"Radi se uglavnom o krađama starijih modela vozila koja najčešće budu vraćena vlasnicima. Značajno je da se prošle godine broj krađa automobila gotovo prepolovio u SBŽ", ističe Hasan Hodžić, zamjenik glasnogovornika MUP-a SBŽ. MUP Unsko-sanske županije zabilježio je pet krađa automobila prošle godine, dok ih se 2016. dogodilo devet. Ukradena su dva vozila Volkswagen te po jedan Audi, Opel i Renault. Jedno vozilo marke Toyota ukradeno je 2017. u Bosansko-podrinjskoj županiji. Ovaj automobil je pronađen i vraćen vlasniku, a policijski službenici Uprave policije SBŽ poduzimaju sve mjere i radnje u cilju otkrivanja kradljivca. Jedan automobil ukraden je i u Posavskoj županiji, dok su se dvije krađe automobila dogodile u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Tijekom 2017. na području Republike Srpske evidentirana su 123 kaznena djela koja se odnose na otuđenje motornog vozila, od kojih je 58 rasvijetljeno. "Pronašli smo i vlasnicima vratili 105 vozila, 97 otuđenih tijekom 2017. te osam otuđenih prethodnih godina. Najviše krađa automobila bilo je u mjesecu ožujku, i to 22, dok u listopadu nije registrirano nijedno takvo djelo", kazali su iz MUP-a RS. HBŽ je jedina županija u kojem se 2017. nije dogodila nijedna krađa vozila. "Krađe se kod nas rijetko događaju. Proteklih godina događala se možda jedna godišnje", kazali su iz MUP-a HBŽ-a.