U naletu tropske oluje Nate na Srednju Ameriku poginulo je 20 ljudi, među kojima 11 u Nikaragvi, 6 u Kostarici i 3 u Hondurasu, priopćile su vlasti triju zemalja.

Kostarika je proglasila izvanredno stanje, škole i uprava su zatvorene. Susjednu Nikaragvu su pogodili odroni, poplave i prekid opskrbe električne energije.

Broj žrtava će još rasti budući da se u Nikaragvi sedam osoba vode kao nestale, a u Kostarici 15. U potonjoj je više od 5.000 ljudi moralo otići iz svog doma jer su im zaprijetile blatne bujice, rekao je ravnatelj službe za izvanredna stanja Ivan Brenes.
 

Blizu jakosti uragana

Američko središte za uragane (NHC) objavilo je da će se tropska oluja, koja je u četvrtak navečer bila na istoku Hondurasa, kretati na sjever, pri čemu će oslabjeti prolazeći preko kopna, a zatim će se vratiti na more.

NHC smatra da će oluja biti "blizu jakosti uragana" kada u petak navečer stigne na poluotok Yucatan, na istoku Meksika.

Nakon toga će ojačati i za vikend prerasti u uragan dok bude u Meksičkom zaljevu, odakle će se uputiti na jug Sjedinjenih Država, u savezne države Louisianu i Floridu.

Nate bi mogao biti treći uragan koji zahvaća SAD u nepuna dva mjeseca, nakon Harveyja u kolovozu u Teksasu i Irme u rujnu na Floridi.