Tropska oluja Cristobal pogodila je u nedjelju obalu jugoistočne američke države Louisiane, priopćio je američki Nacionalni centar za uragane.

Oluja je praćena vjetrovima jačine 85 kilometara na sat i približava se New Orleansu.

Kako je ranije priopćeno, očekuje se jaka kiša na području od Teksasa do Floride.

Treća oluja ove sezone

Radi se o trećoj imenovanoj oluji u ovoj sezoni uragana za koju se očekuje da će se nastaviti kretati sjeverno i postati tropska depresija u roku od 24 sata. Nastavit će donositi velike količine kiše koje mogu izazvati bujične poplave, uglavnom u dolini rijeke Mississippi u Louisiani, Mississippiju i Arkansasu.

CNN javlja da su mogući tzv. storm surgeovi, odnosno plimnog vala izazvanog olujom sve do kopnenih područja što može dovesti do velikih poplava i šteta na objektima.

“Samo zato što se radi o tropskoj oluji, ne znači da se trebamo opustiti. Plimni val je velika prijetnja, i to je najveći ubojica u ovakvim plimnim olujama”, rekao je meteorolog CNN-a, Derek Van Dam.
 

Poplave su najveća opasnost u ovoj oluji

CNN ponavlja kako su poplave najveća opasnost u ovoj oluji te se prognoziraju za države Floridu, Alabamu, Mississippi, Georgiju pa i Sjevernu i Južnu Karolinu u kojima će u kratkom roku pasti velike količine kiše.

Posebno kritično bit će u Louisiani, Arkansasu i Floridi koji će sada dobiti veliku količinu kiše, a velike količine su već pale u zadnjih 30 dana.

Oluja će se nastaviti kretati prema Wisconsinu i Iowi, državama do kojih ovakve oluje rijetko dolaze. Iako će do tamo oslabjeti, svejedno će donijeti značajne količine kiše.

Države na jugu su u pripravnosti i za moguće tornade, čija sezona je također počela.