Lideri Trojke najavili su u ponedjeljak na press-konferenciji nastavak politike dijaloga i kompromisa s partnerima u vlasti kako bi se uspješno okončao proces pristupnih pregovora s Europskom unijom i što prije otvorila perspektiva punopravnog članstva.

Predsjednik SDP-a BiH, Nermin Nikšić, rekao je kako su ''odlučni da probamo promijeniti političke odnose u BiH''.

Prozivke

''Jedina promjena u vlasti je ustvari Trojka. To nije lako, bilo je trenutaka kada smo jedni druge uvjeravali da moramo nastaviti i da bez kompromisa nema napretka. Nije bilo lako trpjeti ni one prozivke za izdaju i prodaju. Na kraju smo BiH prodali Europi'', rekao je Nikšić i dodao kako strankama Trojke nije bilo lako i opoziciji i svojim glasačima pojašnjavati što se događa.

Rekao je kako su svjesni da ih tek čeka pravi posao i da se nada kako će sljedeći razgovori političkih partnera biti relaksiraniji jer će sada predstavnik Europske komije ocjenjivati je li ono što se dogovara u skladu s europskim normama.

''Ovih dana ćemo dogovoriti novi sastanak sa našim partnerima u SNSD-u i HDZ-u. Ovo nije pobjeda niti jedne političke stranke, ovo je rezultat kompromisa svih nas. Želimo još više uraditi za naše građane kako bi osjetili sve blagodati Europske unije. BiH to zaslužuje. Naša politika će na kraju dati rezultate, dovest ćemo EU u BiH", naveo je Nikšić.

Čelnik Naše stranke, Edin Forto, rekao je kako je cilj ''da BiH sjedi za stolom u EU i odlučuje s najmoćnijim državama Europe''.

Poziv opoziciji

''Mi moramo stotine zakona usvojiti u narednom periodu. Slavlje smo završili sinoć, moguće je da u sljedećim danima krenu novi izazovi. Ali Trojka neće odustati. Želim se zahvaliti i Nerminu i Dini za mudrost. I za rad, ali prvenstveno za mudrost", naveo je Forto.

Čelnik stranke Narod i pravda, Elmedin Konaković, rekao je kako je Trojka promijenila paradigmu u BiH te donijela veliku dozu hrabrosti na političku scenu.

''Trojka je kao jedan projekata opravdala svoja očekivanja i potvrdila koliko je bilo važno da se prvi mi dogovorimo oko prioriteta pa da i lične i partijske interese stavimo u ladicu. Nagrađeni smo. Srušili smo zid populizma koji je okovao BiH od političara koji nisu znali ništa drugo. A to je vrlo lako, vrlo lako je nekom teškom izjavom dobiti simpatije ljudi, ali time za njih ništa ne možete uraditi. Zbog takvih smo prvi po odlascima ljudi, po korupciji, po siromaštvu. Zato su ovi ljudi tu, oni su uradili lavovski posao. Drugo, pokazali smo da je u ovoj zemlji moguće razgovarati i dogovarati se. Bez obzira na teške trenutke iz prošlosti. Ova koalicija je usvojila 16 zakona za EU. Ojačali smo institucije povećanjem državnog proračuna", naveo je Konaković.

Pozvao je i opoziciju ''da se priključe ovoj priči koja BiH može u kratkom roku staviti rame uz rame s onima za koje smo mi do prije rata bili ekonomska sila, a danas su to oni za nas, zahvaljujući Europskoj uniji''.

Zatvaranje OHR-a

Konaković je suglasan kako BiH neće trebati "strane faktore" kada postane članica EU, ali je ocijenio da do tog trenutka trebaju ostati i Ured visokog predstavnika (OHR) i strani suci u Ustavom sudu, čemu se pak odlučno protive iz Republike Srpske.

''Bit ću presretan kada se zatvori OHR, no to može biti samo kada se ispune uvjeti'', kazao je Konaković dodajući kako stoga poziva sve predstavnike politika iz RS da se ispune uvjeti kako bi se do toga došlo.