Tri su osobe ozlijeđene u eksploziji "nepoznate naprave" u četvrtak u središtu Kijeva, nedaleko od zgrade predsjedništva usred proslave Dana neovisnosti, priopćila je policija koja pretpostavlja da je riječ o kriminalnom djelu.

"Tri su osobe primljene u bolnicu s ozljedama", navodi policija u priopćenju, dodajući da se njihovo zdravstveno stanje još procjenjuje. Pokrenuta je istraga za "pokušaj ubojstva", dodaje.

Prva izvješća govorila su o dvjema ozlijeđenim osobama, prenosi Hina.

Eksplozija se dogodila u 13.00 sati po srednjoeuropskom vremenu u ulici Gruševskovo u kojoj je zgrada ukrajinske vlade i koja je nekoliko desetaka metara od ulice u kojoj je zgrada predsjedništva, gdje je predsjednik Petro Porošenko u četvrtak primio američkog ministra obrane Jima Mattisa.

Mattis je u vrijeme eksplozije bio u ministarstvu obrane, u drugom dijelu grada, i tijekom poslijepodneva je napustio grad bez smetnji.

"Mislimo da je riječ o 'huliganstvu'", rekla je za AFP glasnogovornica ukrajinske sigurnosne službe Olena Girljanska.

U zemljama bivšeg SSSR-a pojam 'huliganstvo' označava nasilje i remećenje javnog reda.

Eksplozija se dogodila dok Ukrajina slavi 26. obljetnicu neovisnosti koju je stekla 1991., kada se raspao Sovjetski Savez.

Na vojnom mimohodu održanom tijekom jutra u Kijevu prvi put sudjelovali su američki vojnici, a nazočili su mu predsjednik Petro Porošenko i Jim Mattis.