Kineski Lenovo posljednjih se godina može pohvaliti odličnim rezultatima na tržištu osobnih računala – ova je kompanija trenutno drugi najveći globalni proizvođač PC-a, odmah iz Hewlett-Packarda, a uskoro bi čak mogli preskočiti HP i preuzeti vodeću poziciju na ovom tržištu.

Zahvaljujući ovim rezultatima i povećanju prihoda (na konferenciji u svibnju iz Lenova su objavili prihode za fiskalnu godinu od skoro 30 milijardi dolara, uz povećanje od 37 posto), izvršnom direktoru Lenova dodijeljen je bonus od 5,2 milijuna dolara. No, umjesto da sav novac zadrži za sebe i počasti se novom vilom, automobilom ili brodom, izvršni direktor Lenova Yang Yuanqing odlučio se na nesvakidašnji potez – tri milijuna dolara od svog bonusa odlučio je podijeliti sa zaposlenicima na nižim pozicijama u kompaniji (od portira do radnika na proizvodnoj traci) koji također nose velike zasluge za uspjeh ove kompanije.

Kako prenosi CNN, Yuanqingov bonus raspodijelit će se između oko deset tisuća zaposlenika ove kompanije te bi svaki od njih trebao dobiti 2 tisuće yuana, odnosno oko 314 dolara – ovo je za mnoge radnike u Kini velik novac te je za neke veći i od njihove mjesečne plaće. Za usporedbu, radnici na proizvodnoj traci u Foxconnu, najpoznatijoj kompaniji koja proizvodi komponente za najveće IT kompanije, imaju plaću između 1.500 i 2.200 yuana.

Prilikom podjele ovog bonusa kojeg je nazvao 'Yuanqingova specijalna nagrada', šef Lenova svim je zaposlenicima poslao e-mail u kojem je posebno izdvojio snagu radnika na proizvodnim trakama kao jedan od najvećih razloga zbog kojih je podijelio ovaj novac.

Inače, prema Lenovovom godišnjem izvješću, Yang Yuanqing u prošloj je fiskalnoj godini koja je završila u ožujku zaradio 14 milijuna dolara, od čega je 5,2 milijuna dolara bonusa koje je dobio zato jer je ispunio i nadmašio ciljeve koje je kompanija stavila ispred njega.

Na stranici Digital Trends kažu da su ovako veliki bonusi tipični za šefove velikih kompanija koji ispune svoje ciljeve pa tako, ako ispune očekivanja svojih kompanija, izvršna direktorica HP-a Meg Whitman dobit će oko šest milijuna dolara bonusa, dok bi nova šefica Yahooa Marissa Mayer mogla zaraditi dodatnih dva milijuna dolara.