Tri zapadnoafričke države u kojima vlada hunta - Niger, Mali i Burkina Faso danas su objavile da napuštaju Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država (ECOWAS), regionalni gospodarski blok koji ih poziva da se vrate demokratskoj vladavini.

Odluka triju zemalja, objavljena u zajedničkoj izjavi koja je pročitana u programu nacionalne televizije Nigera, udarac je nastojanjima bloka da postigne regionalnu integraciju pošto je suspendirao te tri zemlje nakon vojnog preuzimanja vlasti.

Optužuju blok da je pod utjecajem vanjskih sila

Nakon državnih udara u trima državama, unatoč sankcijama, pregovorima i prijetnjama vojnom intervencijom vojni čelnici nisu uspjeli zajamčiti precizan vremenski period u kojemu bi se tri države vratile ustavnoj vladavini.

Umjesto toga, čelnici triju zemalja pooštrili su retoriku protiv bloka i optužili ga da je pod utjecajem vanjskih sila. Istodobno su tri zemlje prekinule vojne veze i suradnju s bivšim kolonijalnim vladarem, Francuskom i za potporu u području sigurnosti obratile se Rusiji.

Trojica vojnih čelnika Malija, Nigera i Burkine Faso tvrde da žele vratiti sigurnost u svoje države prije nego što se organiziraju izbori. Istodobno se tri nacije Sahela bore protiv pobunjenika koji su u vezi s Al Kaidom i Islamskom državom.

"Hrabri narodi Burkine Faso, Malija i Nigera nakon 49 godina sa žaljenjem i velikim razočaranjem primjećuju da se organizacija ECOWAS udaljila od ideala svojih utemeljitelja i duha panafrikanizma", rekao je pukovnik Amadou Abdramane, glasnogovornik nigerske hunte.

Kakve će biti posljedice?

"Organizacija je propustila pružiti pomoć tim državama u njihovoj egzistencijalnoj borbi protiv terorizma i nesigurnosti", dodao je. Zasad je nejasno kako će odluka vojnih hunta Nigera, Burkine Faso i Malija utjecati na regionalni blok koji čini 15 članica i u kojemu postoji pravilo slobodnog kretanja ljudi i roba.

Ciljevi ECOWAS-a su regionalna suradnja na ekonomskome, društvenom i političkom polju te osiguranje regionalne sigurnosti. Prema osnivačkom sporazumu, članice koje se žele povući moraju predati pismenu obavijest godinu dana ranije. Zasad nije jasno jesu li tri države to učinile. U skladu sa sporazumom države se moraju nastaviti pridržavati odredbi tijekom jednogodišnjeg razdoblja.