Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u srijedu je na sjednici razmatralo pitanja procesuiranja ratnih zločina.

Kako je rečeno, u predmetima ratnih zločina u Tužiteljstvu BiH je 30 posto nedostupnih osoba, i to su za sada nerješivi predmeti. Preporučeno je da se organizira regionalna konferencija na najvišoj razini na kojoj bi ovaj problem bio razmotren.

Članovi VSTV-a su razmatrali izvještaj za prošlu godinu o radu na predmetima ratnih zločina u tužiteljstvima i sudovima, kao i tematski izvještaj Misije OSCE-a ''Upravljanje predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužiteljstvom BiH'', javio je BIRN BiH.

Ružica Jukić je kolege iz Stalne komisije za efikasnost rada tužiteljstva pitala o vraćanju optužnica Tužiteljstva BiH na doradu, pa čak i zahtjevima da optuže određene osobe, što, kako je navela, nije u skladu sa zakonom.

Slavo Lakić je kazao da se Stalna komisija bavila višestrukim vraćanjem optužnica i prije izvještaja OSCE-a i da postoje različita tumačenja tog pitanja.

Željka Radović je rekla da se optužnice moraju urediti u zadatom roku i da zakon ne poznaje vraćanje optužnica unedogled.

Goran Nezirović se osvrnuo na zaključke OSCE-a o opadanju osuđujućih presuda od 2016. godine, rasipanju financijskih i ljudskih resursa, fragmentaciji i razdvajanju predmeta. On je ocijenio da bi se VSTV trebao izjasniti o tim pitanjima ili da kaže da se ne može izjasniti.

Slavko Lakić je rekao da ne želi na sjednici Vijeća razmatrati određena pitanja, naglasivši da su to stvari koje treba razmatrati otvoreno na stručnim skupovima.

Na pitanje Ružice Jukić jesu li sporna razdvajanja predmeta bila zakonita ili ne i u kojem postotku, Željka Radović je kazala da Stalna komisija nije arbitar između Tužiteljstva BiH i OSCE-a. Stalnoj komisiji glavni tužitelji dostavljaju izvještaje o razdvajanju predmeta.

Mahmut Švraka je rekao da se radi na rješavanju problema neopravdanog razdvajanja predmeta. Dodao je da smatra da je neprihvatljivo da prilikom razdvajanja predmeta zbog smrti osumnjičenog tužitelj dobiva značajniji postotak u ostvarivanju norme.

VSTV je usvojio zaključke u vezi sa dvjema preporukama iz OSCE-ovog izvještaja koji se odnose na ovu instituciju. U vezi sa prvom preporukom o disciplinskoj odgovornosti u slučaju nepoštivanja mjera propisanoj Državnom strategijom, zaključeno je da se to već nalazi u revidiranoj strategiji, čije se usvajanje očekuje.

U vezi sa preporukom da se imenovanja zasnivaju na relevantnom iskustvu i da se navede traženu razinu i polje stručnosti za određeno radno mjesto, zaključeno je da se predviđenim procedurama ta preporuka već ispunjava.

Izbor dvoje zamjenika glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH odgođen je za sljedeću sjednicu, jer je jedan od prijavljenih kandidata bio spriječen da dođe na intervju.

Na sjednici je jednoglasno usvojeno mišljenje da su rezultati rada Vrhovnog suda FBiH i Tužiteljstva BiH u 2018. godini bili zadovoljavajući.