U BiH ima ukupno 90 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom sa naznakama da će se brojka širiti što, prateći statistike širenja epidemije u drugim državama, znači da ima razloga za zabrinutost, ali i za razmatranje mogućnosti pooštravanja mjera. Vremena je, međutim, sve manje.

U Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Italiji i Južnoj Koreji se, od trenutka kada je zaraženo prvih 100 ljudi, broj zaraženih uduplavao svaka dva do tri dana, što znači da je za 15-20 dana dostigao brojku od blizu 10 tisuća zaraženih, sa tendencijama daljeg širenja.

U Italiji je naprimjer, prema pisanju Economista, 23. veljače 2020. potvrđen 100. slučaj zaraze koronavirusom, da bi 18. ožujka 2019. godine bilo 35.713 zaraženih. U Njemačkoj je 1. ožujka potvrđen 100. slučaj, da bi 18. ožujka imali 12.327 slučajeva zaraženih virusom COVID-19.



U BiH, koja se sa navedenim zemljama ne može usporediti ni po broju stanovnika, ni po funkcionalnosti zdravstvenog sustava, vrlo brzo se može očekivati ukupno 100 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, što, ako ćemo se voditi statistikama širenja virusa u drugim zemljama, znači da vrijeme nije na našoj strani.

Niti zdravstveni sistem, pokazalo se to već ranije…

Pred bh. službenicima koji upravljaju epidemiološkom krizom je velika odluka da li treba da razmotre uvođenje restriktivnijih mjera nego što je to slučaj u zemljama regije, da li treba da određene gradove stave u karantene, da li dodatno da ograniče kretanje i uvedu policijski sat u naredna tri tjedna.

Sličan scenarij koji se odigrao u Italiji, Španjolskoj ili Njemačkoj bi Bosnu i Hercegovinu za 10-ak dana bacio na koljena.

Klix.ba