''Situacija nije optimistična. Treba izaći iz priče koja nije dobra'', rekao je ministar sigurnosti BiH u ostavci Fahrudin Radončić na press-konferenciji na kojoj je najavio svoj odlazak.

Rekao je kako su razlozi ''potpuno principijelne prirode''.

''Zahvaljujem se SDA što je omogućila i meni i SBB-u u da budem u parlamentarnoj većini i u Vijeću ministara, ali pojavile su se razlike kad su u pitanju strateška pitanja'', rekao je Radončić.

Pojasnio je da je za vikend ovo priopćio čelniku SDA Bakiru  Izetbegoviću. Čekao je, kaže, da se završi vrijeme pandemije i da ministarstvo dobije zamjenika.

Rekao je kako je jedan od razloga i problem s Pakistanom koji ne žele da identificiramo migrante te dodao kako su bošnjački član Predsjedništva i ministrica vanjskih poslova stali na stranu Pakistana.

Drugi razlog je strateško neslaganje vezano za aferu Respiratori.

''Ne pada mi na pamet da se bavim krivicama ali ne mogu prihvatiti da se na jedan stranački i nacionalistički način prijeti pravosuđu BiH. Trojica sudaca su Bošnjaci i ja tu ne vidim ništa antibošnjačko'', rekao je Radončić.

Kaže kako odnosi u vladajućoj koaliciji nisu takvi da će doći do relaksacije odnosa i dovesti do rezultata koje građani očekuju.

''Vijeće ministara je talac odnosa SDA – HDZ – SNSD'', rekao je i dodao kako ovo nije predizborna priča.

Koalicija za Mostar

''Izbori u Mostaru se zaista moraju dogoditi. Očekujem da će se, što se tiče SBB-a i mene, napraviti jedna koalicija za Mostar kao što je to urađeno u Srebrenici kad je u pitanju bošnjački politički faktor'', rekao je Radončić.