Vladimir Putin i Bašar al-Asad uskoro će dobiti jako vojnog saveznika u borbi protiv Islamske države i ostalih pobunjenika na teritoriju Sirije. Reutersov dopisnik iz Libanona tvrdi da je prije 10 dana u Siriju stiglo nekoliko stotina do zuba naoružanih iranskih vojnika! Uz njih je i Hezbollah i njihovo vojno djelovanje vrlo skoro se može očekivati. Za razliku od Rusa koji još ne razmišljaju o kopnenim operacijama, Iranci šalju vojsku za borbu na kopnu.

Plan je navodno da Rusi iz zraka unište sva važna vojna postrojenja Asadovih protivnika, a onda će sirijska vojska pojačana Irancima i Hezbollahom uništiti 'ostatke ostataka' pobunjenika.

- Ruski napadi će u budućnosti biti praćeni kopnenom ofenzivom sirijske vojske i saveznika. Napadi će vjerovatno biti usmjereni na Idlib i Hamu. Ciljevi napada su vraćanje teritorija koju su izvan kontrole sirijske vlasti - rekao je za Reuters izvor iz Libanona.

- Iranski vojnici masovno stižu u Siriju. I ne izgledaju kao neki savjetnici, već su naoružani do zuba. Također, prati ih još veća kolona vozila.

U četvrtak popodne iz kampa u provinciji Idlib, javio se Hassan Haj Ali, inače prvi čovjek Liwa Suqour al-Jabal, grupe pobunjenika koju je CIA trenirala u Katru i Saudijskoj Arabiji.
 


- Ruski zrakoplovi napali su naš kamp u dva navrata. Ispalili su otprilike 20 raketa...

Na optužbe da Rusi ispaljuju rakete na sve osim na džihadiste IS-a, službena Moskva se uglavnom ne uzbuđuje. Manje-više sve demantiraju, ali uz jedan važan dodatak.

- Islamska država, pobunjenici... Nema tu velike razlike!

Ilja Rogačev, jedan od dužnosnika ruskog ministarstva vanjskih poslova, tvrdi da bi se Putinova vojna akcija na Bliskom istoku mogla i proširiti na Irak.

- Sve ovisi o iračkoj vladi. Ako nas zatraže za pomoć, mi ćemo uskočiti...

Danas se nakon više dana šutnje oglasio i turski predsjednik Recep Erdogan.

- Nećemo dozvoliti teror odmah pokraj naše granice - urlao je Erdogan i nakratko zabrinuo sve oko sebe budući da nije precizirao na koga misli kada je spomenuo 'teror'. Ipak, poslije su Rusi objavili da nije mislio na Ruse, već na - Kurde.