Gotovo 40 posto ledenih grebena na Antarktici značajno se smanjilo u zadnjih 25 godina, objavili su danas znanstvenici, što je Europska svemirska agencija ocijenila "alarmantnim".

Od 1997. do 2021. godine 71 od 162 ledena grebena na Antarktici izgubio je na masi, od kojih 68 "statistički značajno", po istraživanju čiji su rezultati objavljeni u četvrtak u časopisu Science Advances.

Znanstvenici su istaknuli da je gubitak mase veći od normalnih fluktuacija i da je to još jedan dokaz kako klimatske promjene pogađaju Antarktiku.

"Očekivali smo da će većina grebena prolaziti kroz cikluse brzog, ali kratkoročnog smanjenja, da bi polako ponovno narasli. Umjesto toga vidimo da ih se gotovo polovica smanjuje bez naznaka oporavka", rekao je glavni autor istraživanja Benjamin Davison sa Sveučilišta u Leedsu.

Slatka voda bi mogla promijeniti strujanje u oceanu

Tijekom promatranog razdoblja, znanstvenici su utvrdili da je 29 ledenih grebena dobilo na masi, a 62 se nisu značajno promijenila.

Po znanstvenicima, 48 ledenih grebena izgubilo je više od 30 posto svoje mase u 25 godina. Ključni pokretač topljenja bile su oceanske struje i vjetrovi na zapadnoj strani Antarktike, gurajući topliju vodu pod ledene grebene.

Ledeni grebeni su plutajuće platforme leda oko Antarktike koje pomažu zaštititi i stabilizirati ledenjake usporavajući njihovo otjecanje u ocean.

Veliko topljenje ledenih grebena oslobađa slatku vodu u ocean, što bi se moglo odraziti na oceansku cirkulaciju, po Europskoj svemirskoj agenciji, čije su satelitske radarske snimke korištene u istraživanju.

Prvi zaključci objavljeni prošli mjesec pokazali su da je morski led oko Antarktike ove zime bio rekordno nizak.