Suci i tužitelji na nivou BiH do sada su po osnovu tužbi za topli obrok, prijevoz i odvojeni život iz proračuna BiH naplatili 2,6 milijuna KM, a u tijeku je još oko 30 predmeta “teških” oko tri milijuna KM.

Ovo se navodi u Informaciji Pravobraniteljstva BiH o postupcima koje su pokrenuli suci i tužitelji protiv BiH, a koja je usvojena na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH. Na toj sjednici usvojen je i zaključak kojim je zaduženo Ministarstvo pravde BiH da u što kraćem roku pripremi novi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na nivou BiH. Inače, Ustavni sud BiH još 2013. godine odlučio je da taj zakon nije u skladu s Ustavom BiH i od tada su i počele tužbe sudaca i tužitelja. Suština je u tome da tim zakonima sucima i tužiteljima, kao ostalim zaposlenima u institucijama BiH i funkcionerima, nije omogućena naknada za topli obrok, prijevoz i smještaj, pišu Nezavisne.com

Od te 2013. godine bilo je nekoliko pokušaja da se taj zakon izmijeni, međutim nikad nije bilo dovoljno ruku u parlamentu BiH da on prođe. Tim izmjenama zakona vlast je sucima i tužiteljima pokušala uvesti topli obrok, prijevoz i naknadu za smještaj, ali im je izjednačavala regres sa svim zaposlenima u institucijama BiH, na što suci nisu pristajali jer trenutno po tom osnovu imaju oko 2.200 KM, dok “obični” radnici u institucijama BiH imaju “svega” 300 KM.

Što se tiče aktualnih tužbi protiv BiH koje su pokrenuli suci i tužitelji u informaciji Pravobraniteljstva BiH navedeno je da će oni imati vjerojatno isti ishod kao i one ranije, kada su sudovi odlučivali da država BiH mora isplatiti topli obrok, prijevoz i naknadu za smještaj.

Ono što zabrinjava, a što se također navodi u ovoj informaciji je da svakodnevno pristižu novi predmeti protiv BiH, čiji ishod je manje više poznat jer suci i tužitelji svoje uporište nalaze u odluci Ustavnog suda BiH koji je neustavnim proglasio dio Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na nivou BiH.

Želimo ukazati i na pojavu da isti tužitelji, sigurni u pozitivan ishod postupka, podnose tužbe na kojima se nalaze po samo tri tužitelja za razliku od ranijih tužbi u kojima se pojavljivalo više desetina tužitelja na istoj tužbi, a što doprinosi većim troškovima postupka, navodi se u izvještaju Pravobraniteljstva, u kojem stoji i to da su na ime zateznih kamata i troškova postupka iz proračuna BiH isplaćene desetine tisuća KM. Iz izvještaja koji je napravilo Pravobraniteljstvo BiH može se zaključiti da je parlament BiH glavni krivac zbog tužbi sudaca i tužitelja jer je još 2013. godine Ustavni sud BiH njima dao rok od šest mjeseci da izmijene Zakon o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na nivou BiH, što oni nisu učinili.

Ustavni sud BiH donio je 23. prosinca 2013. godine odluku kojim utvrđuje da Parlamentarna skupština BiH nije izvršila odluku Ustavnog suda BiH te rješenje dostavila Tužiteljstvu BiH, navedeno je u izvještaju.

Dnevnik.ba