Sve raspoložive ekipe Službe za vodovod u Tomislavgradu angažirane su na otklanjanju kvarova na vodovodnim instalacijama uzrokovanim višednevnim ekstremno niskim temperaturama.

Kako su za Fenu kazali iz Javnog komunalnog poduzeća, zbog niskih temperatura njihovi djelatnici neprestano rade na otklanjanju kvarova na instalacijama vodovodne mreže, a posebice na regulatorima potrošnje gdje je došlo do smrzavanja vode.

Svakodnevne dojave o smrzavanju vode i puknuću satova u šahtovima, dolazi najviše iz podljubuških naselja te dalje prema naseljima ispod Orlovog Kuka (Kongora, Borčane, Omolje...) kuda je nedavno uspostavljen krak vodovodne mreže, odnosno gdje se proteže tzv. duvanjski prsten.

Iako su iz komunalnog poduzeća apelirali i preporučivali na propisnu i dodatnu zaštitu instalacija na vodovodnoj mreži uz uporabu sredstva za zagrijavanja na mjestima gdje je mogućnost smrzavanja vode, mještani to nisu ozbiljno shvatili i reagiraju tek kada nastupi šteta na objektima koja se mjeri i po nekoliko tisuća KM.

Kao glavni problem u komunalnom poduzeću navode neadekvatan postupak zaštite, čime u slučaju puknuća sata na jednom objektu. Gubitak vode po danu iznosi 70 kubika i kada se to pomnoži s desetak kuća to je velika potrošnja čime su gubici također veliki kako za vlasnike tako i za poduzeće, od kojeg se traži saniranje potrošnje vode.

Iz Javnog komunalnog poduzeća upozoravaju ponovno korisnike javnog vodovoda, a posebice na neuseljene, prazne ili privremeno nekorištene obiteljske ili poslovne objekte, da zbog hladnog vremena i niskih temperatura provjere stanje vodovodnih instalacija te ih dodatno zaštite od zaleđivanja.