Sadržajan program u povodu Noći muzeja, koja se ove godine održava pod nazivom Muzeji i nova publika, upriličen je večeras u Tomislavgradu.

Nakon izložbe „Raj – moj kraj“, autora Enisa Redžepagića Heka, koja je otvorena u Gradskoj galeriji KIC-a i uz nastup učenika Osnovne glazbene škole Tomislavgrad, posjetitelji su večeras mogli navratiti i u Duvanjsku kuću, uvjeriti se u bogatu ponudu domaćih proizvoda, a ovom prigodom i kupiti ih.

“Šećer na kraju” posjetitelje je očekivao u Franjevačkome muzeju gdje su mogli prošetati nesvakidašnjom i vrlo zanimljivom umjetničkom instalacijom. Riječ je o velikoj papirnatoj spilji i izložbi pod nazivom „Pogled u dubine“ koja je inspirirana speleologijom a na njoj je tijekom protekla četiri mjeseca marljivo radila skupina autora: Vinko Šarac, Josipa Ćosić, Nikolina Leutar i Ante Braovac.
 


Cilj ove izložbe je da posjetiteljima omogući jedinstveno iskustvo – iskustvo podzemlja u galerijskom prostoru. Autori su istaknuli kako su za vrijeme održavanja četrnaeste Međunarodne speleološke i znanstveno – istraživačke ekspedicije Ponor Kovači – izvor špilja Ričina posjećivali ove objekte te od znanstvenika učili da bi mogli što vjerodostojnije dočarati to iskustvo. I u tomu su uspjeli!

Tijekom programa otvaranja izložbe naglašeno je kako je speleološka karta Tomislavgrada dignuta na vrlo visoku razinu, gotovo svjetsku.

Ova izložba ostaje otvorena i u iduća četiri mjeseca, ako ste među zainteresiranima  napominjemo da je za posjete u skupinama potrebna prethodna predbilježba.

Izložbu u KIC-u otvorio je Ante Bokanović, pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti, dok je izložbu u Muzeju otvorio Josip Marković, kojega od milja zovu “Speleoćaća”.

Dodajmo da su za posjete večeras od 19 do 21 sat bile otvorene Džudža Džaferova džamija, pravoslavna crkva sv. Nikole, i spomen-bazilika sv. Nikole Tavelića kao i sve stalne postave Muzeja.

I ovogodišnji program Noći muzeja koja se u Tomislavgradu održava 8. put organizirali su Franjevački samostan i Kulturno-informativni centar Tomislavgrad uz financijsku potporu s općinske, županijske i federalne razine.

Tomislavcity